Box House by Zouk Architects

By Magaly – Classes: Dining Area, Furniture, Hall and Entrance, Houses, Interior Layout, Kitchen, Landscaping, Staircase, Swimming Pool   

Box Home is a personal residence situated in Strathfield, a suburb of Sydney, Australia.

It was created by Zouk Architects in 2013.


Box Residence by Zouk Architects:

“The venture is positioned in one of the most sought right after region with unique true estate properties acknowledged as the golden triangle of Strathfield, NSW Australia. The leafy suburb predominantly has pre-war bungalows and homes contributing to conservative streetscapes. Due to the ineffectiveness of the current dwelling in its planning, relation to outside surrounding and maintenance price, the client has determined to begin afresh by fully rebuilding.

The beginning of this venture goes through complex evaluation of the environment, beginning with the surroundings straight impacted by the conservative town organizing regulations. The analyses singled out organizing controls positively contribute to the quick surrounding which determined the last form and envelope of the constructing. The constructing envelope and composition of “The Box House” consists of series of boxes interlocked in an organized and formal method. The rigid formation, nevertheless, is “deformed” with the insertion of an natural component in the type of a bamboo courtyard to the centre of the dwelling. This courtyard serves as an incision to the lineal arranging of the dwelling in purchase to provide emission of normal lights and serves as an extension to outside spaces.

The consumer, who is also a structural engineer, has very good doing work rapport with the architect which contributed to the accomplishment of the constructed by providing unconventional structural answers. The suspended concrete slab and roof parapet wall has been constructed with single pour of concrete to make sure no development joints visible to obtain seamless exterior finish. The interior also attribute a custom built cantilevered staircase tread with welded steel plates finished in warm American White Oak which would seem befitting with the sand stone wall.

From the street, the dwelling is created to be nicely grounded to the instant surrounding with the curved retaining wall fluidly descend from the façade to the landscape. Sandstone cladding formed the heavier element on the exterior ground level with mindful insertion of timber element to compliment the earthy tone of the dwelling. In contrast, nevertheless, the zinc cladding supplies a fresh and special component which signifies the new created and punctuates the otherwise conservative typical streetscape.”

Pictures by: 3.2.1 Photography

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *