Borreraig Home by Dualchas Architects

By Holly – Classes: Bathroom, Bedroom, Dining Area, Fireplace, Furnishings, Hall and Entrance, House, Interior Design and style, Kitchen, Living Room, Terrace   

Scottish architectural firm Dualchas Architects has produced the Borreraig House.

Finished in 2011, this contemporary home was inspired by the standard Scottish blockhouse, consisting of 3 separate volumes with simple gable roof designs.

It is situated in Glendale, Scotland, United Kingdom.

Borreraig Property by Dualchas Architects:

“This multi-award winning residence has been inspired by the vernacular Scottish blackhouse, but abstracted in to contemporary architecture. The client inherited the croft from his mother, and he desired to construct a house that connected with the landscape and the regional heritage.

It is a property built for a Buddhist in a deeply Presbyterian part of Skye. The religions share a sense of dignity, quiet and respect. The intention was to produce a calm, contemplative room for our consumer to escape the city and invest time with his buddies.

The first selection was to preserve the creating reduced to the skyline. This was accomplished by breaking it up in to 3 separate aspects: the living accommodation, the bedrooms wing, and a studio area.

A normal bowl in the landscape was turned in to a lochan by damming the out-flowing burns – this became the focal point of the views and was intended to increase the sense of tranquillity. Resources had been chosen which had been found in the surrounding landscape – metal from the galvanised gates, larch from the fence posts and stone from walls and fanks. Internally the building has a straightforward palette of Caithness stone and oak. We took these resources and types and refined and abstracted them. The larch is utilised as a rainscreen to give a crisp finish, the Caithness stone has been honed to a smooth surface, the oak panels set out on a 600 grid and the stone walls have been comprehensive to support create enclosure.

The developing is heavily insulated with external shutters as a barrier to the worst of the gales, and an air supply heat pump to heat the water. The end result is a developing which not only employs sustainable technological innovation, it sits lower and very easily in its landscape, inspired by the regional resources and culture.”

Images by: Andrew Lee, James Benedict Brown, Courtesy of Dualchas Architects

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *