B’ Tower by Wiel Arets Architects

B’ Tower is a combined retail and residential project finished by Wiel Arets Architects.

It is found in Rotterdam, The Netherlands, and was finished in 2013.


B’ Tower by Wiel Arets Architects:

“The B’ Tower, found in the center of Rotterdam, is composed of 3 distinct volumes of retail and residential system, and is a contiguous extension of Marcel Breuer’s 1955 ‘Bijkenkorf’ department store. Standing at a height of 70 m (230 ft), its plinth encompasses retail whilst its subsequent volumes are composed of 54 studios and 24 apartments, respectively. The city of Rotterdam mandated in the mid-1990s that a portion of newly developed structures in its center incorporate housing intrinsically, the B’ Tower is one particular of the first of these buildings, looking for to impart and sustain an urban vibrancy inside this swiftly restructuring district.

Adjacently sited to a pedestrian promenade, the tower’s retail and lobby are accessed by foot, whilst its residential program offers additional entry alternatives for automobiles and bicyclists. Specially designated elevators allow this car entry, which rise 4 stories to an elevated park that offers direct access to the building’s core. This 2-story and 64 area automobile park makes it possible for for views onto the city’s surroundings beyond a ribbon of transparent glazing, disclosing the initial of many cinematographic experiential sequences inside this hybrid tower.

Foreseeing a achievable potential conversion of use, the tower was created so as to allow for the transformation of its residential units, which at present function as brief stay apartments, into cooperative housing. The ground floor retail area is multi-storied in height, exposing itself to the adjacent pedestrian promenade, and columns inside every corner of the tower permit for fully flush glazing. The upper storied residential volumes characteristic generously sized balconies, every admeasuring 4.8 x 2.one m (15.7 x 6.9 ft), delivering the tower’s residents with outdoor entertainment room in a position to accommodate a 6-particular person dinner celebration table.

A collectively balanced heating and cooling system is embedded inside each floor slab, together with electrical and IT options, regulating the flow of ventilation to and from the tower at all times. Energy for heating is circulated throughout each slab by way of the area’s central ‘district heating’ technique, while cooling is collectively designed inside of a central gadget before its distribution. This holistic approach to the interior climate permitted for the seamless integration of the heating, cooling, electrical, and IT elements, which service the tower’s environmental wants with no dictating its design. Capping the 2 the roof of the elongated retail space and the prime of the tower are areas of green vegetation.

Interior residing spaces are outfitted with kitchens designed by WAA in collaboration with Alessi and Valcucine, with most remaining residential furnishings created by WAA in collaboration with Lensvelt. All bathrooms are equipped with the WAA Il Bagno dOt bathroom series fixtures, which are developed by Alessi, Laufen, and Oras. Distinctive to the uppermost and cantilevered volume’s residences are façade facing bathrooms, enabling one to soak in an oversized bathtub although overlooking the skyline of Rotterdam below and past.”

Pictures courtesy of Wiel Arets Architects

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *