b8c83  Window 01 800x531.jpg

Window by LADAA

Window is a venture finished by Spanish architectural firm LADAA.

It is positioned in Valencia, Spain and was finished in 2010.


Window by LADAA:

“Analyzing the system requirements, the preparing laws and the topography of the plot, the following approach was made a decision on: to create a huge “podium” on which to dwell. Furthermore this socle will allow us to accommodate part of the housing solutions and save the steep slope of the plot.

Coupled with this approach, the decision to make the home in 2 unique stories makes it possible for us to rise and enjoy the views on the major floor without having breaking the cornice h7 In the identical way and employing the natural orography of the terrain we attain that part of the piece which is embedded is entirely exterior and can be regarded as habitable room and employed for guest bedroom and bedroom for the daughter of the household, including a patio on the major facade as to obtain optimum ventilation and lighting of these rooms . In this way we release the ground floor, only destining it to day spaces and master bedroom, therefore getting total independence for visitors and the daughter.

So the house is presented as a large orthogonal prism. 3 of its vertical sides are practically opaque (the entrance, and those facing the neighbors) and the 4th entirely transparent, opening out to the spectacular views. The accessibility to the house is by a slightly inclined path which leads us into the interior of the wonderful piece, existing but hidden from the street. We location a transparent glass box as a transition between the exterior and interior. As soon as within the home, we are in a single space of 200 m2 (2,150 ft2). This large space is perceived as a single, but can be segmented into different rooms.

Facing the huge prism presents the podium on which are positioned 2 huge uncovered terraces and the major terrace. These places are presented as a continuation of the interior room.Via a staircase we access the basement the place we locate the services spaces, the garage as nicely as the access to the habitable zone of this floor. In this area we have an audiovisual area and 2 bedrooms. To obtain a excellent lightning and ventilation of these rooms we plan 2 patios, one particular on the main facade and the 2nd between the property and the pool, which together with the shape of the land permit us to develop a basement which is entirely exterior.

With this scheme, the house appears as a massive box in which every thing is created of glass and exactly where the indoor-outside boundaries are not know, as properly as a ideal prism on leading with a single of the sides entirely open, virtually deceiving us as it not only harbors edification but also serves to generate outer area, habitable and protected. It is important to mention that the garage entrance is considered as the main entrance or and accordingly the patio which seems in front of this entry is constantly bathed in the water from the pool and on a garden. So the housing is produced on the basement floor. The rest of the building is just an excuse for comfort.

We has sought a friendly residence layout to engage the present terrain as much as feasible to preserve the privacy of its inhabitants with out this getting an impediment to task an illuminated home open to the exterior. A very crucial factor is the indoor-outdoor romantic relationship. This romantic relationship often occurs by way of a hyperlink, a mixture that can make the privacy filter among within and an outside uncontrolled. The house has been designed based on a quite basic idea: ‘Our residence is the area over a carpet of black stone, our vantage level from which to appear at the fabric of the planet.’”

Pictures by: Pere Peris

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *