westgate residence.jpg

Westgate Residence By Kurt Krueger Architect

Westgate Residence is a renovation project led by Kurt Krueger Architect and located in Bren2od, California.

The property was modernized fully, resulting in an interior that is stylish and chic.


Westgate Residence by Kurt Krueger Architect:

“The Westgate Residence is a renovation of a 1948 residence situated in Bren2od, CA in which the goal was to architecturally update the constructing via the use of new supplies, spatial definition and openings, but with no increasing the total square footage or developing envelope.

Situated close to a reasonably active street intersection with an abundance of foot traffic, the challenge was to generate a peaceful dwelling from an present constructing shell. Due to the fact the home owners are a retired couple, ease of perform and general practicality had been just as essential as the general style. Our mission was to seamlessly blend these requirements in a seamless and poetic way.

Rather than adding a lot more spot with a second floor, the house was kept to one particular level. The 50’x100’ whole lot meant that the present footprint has previously been maximized, offering a very first floor location at 2,200 square feet. Nonetheless, the residence had great bones, enabling us to pierce new window, door, and skylight openings, supplying more natural light. Walls and pointless partitions had been eliminated, making it possible for the principal spot to really feel as 1 huge space, but inside of it, containing smaller sized zones.

Protection was an essential factor to contemplate along with the constrained outdoor space, so a courtyard with retractable sunshades had been created to enclose the front yard. Douglas fir wood slats are positioned at such a height that those on the sidewalk degree are not able to see in, but these at the larger courtyard degree can see out.

The heightening of the senses was crucial throughout, and informed the selection of rich supplies with tactile qualities. Douglas Fir wood was employed for the siding as effectively as the doors and windows with copper gutters and downspouts lining the exterior eaves. Walnut wood flooring and cabinetry are constant all through the house. Limestone paving is utilised in the courtyard, even though Argentinian cobblestone announces the driveway and entrance. Water-jet stone is used at at the fireplace, Kitchen backsplash and in the Master Bathroom, making it possible for a customized designed grooves into the stone.

Focus to details develop unique elements of surprise and wonder to the modest area. A single of these particulars was the creation of a dam-significantly less level shower in which the slab seems to float as the water falling off the edges and disappearing. An additional was the use of white panels on the casework that can slide, tilt and re-positon to hide the television or any undesirables on the shelves.

Fountains and water elements add white noise to minimize the sound of street traffic even though the landscaping was developed to display, nevertheless give a sense of calm and reflection.”

Photographs by: Limitless Type Photography

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *