e6f16  polite 01 800x526.jpg

The Polite House by JVA

By Sophie – Classes: Dining Area, Fireplace, Furniture, Hall and Entrance, Homes, Interior Design, Kitchen, Landscaping, Residing Room, Staircase, Terrace   

This uniquely shaped residence is a 2013 project by JVA that was created for a client in Trondheim, Norway.

It was developed to avoid creating visual obstruction to the neighboring residence.

The Polite Residence by JVA:

Located in the residential region of Havstein, this compact single family residence is overlooking the fjord and city of Trondheim. The home has a modest and abstract formal character in a neighbourhood with a variety of density and architectural expressions.

Regulated minimal distance to adjacent road is maintained by the shifting geometrical shape of the house.

The shift also obtains a substantial view for a neighbour up the hill. These 2 obstructions – road and neighbour – gave the residence its characteristic kind.

Sturdy verticality has emerged from a narrow website. The upright shape offers excellent views from the living area to the north, and the lifted terrace gives a comfy outside space to the south.

The shifted upper level of the property helps make intricate spaces within. The program is really compact with a variety of functions combined such as play region with hallway, guest with office room and kitchen and living space together. Angled walls and narrow spaces give particular answers to a dense house.

The vase-like expression of the home has emerged from minimum details, along with an exterior and interior cladding in white fiber cement panels. Ceilings are in birch plywood and the floor is created in epoxy terrazzo cast on website which gives a warm ambiance to the interior.”

floor prepare

Images by: Lars Evanger

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *