The Olympic See Property by BC&J Architecture

BC&J Architecture have designed the Olympic See Home, positioned on Bainbridge Island in Washington State.

ovh_080214_01

ovh_080214_02

ovh_080214_03

ovh_080214_04

ovh_080214_05

ovh_080214_06

ovh_080214_07

ovh_080214_08

ovh_080214_09

From the architects

The Olympic See Residence residence is a 2 story house made for a couple newly retired from careers in academia on the East Coast of the United States. The website constraints included steep slopes, drainfield setbacks and a zoning variance. The resultant developing footprint reflects these constraints in a method which in the end accommodated the Owner’s targets for the property.

The home is 2,700 sf and contains all principal floor residing for day to day functions for aging in area. The upper floor consists of a media location, office, piano and guest bed/bath rooms.

The property is a contemporary expression of Northwest Regionalism with the 2 accommodation of critical weather situations and aesthetic concerns for massing, light and presence. The house commands views of Port Orchard Narrows and the Olympic Mountain Selection beyond via a membrane of glazing rather than traditional punched window openings. The glazing membrane in-flip allows the sound massing aspects of the residence to be expressed and meaningful.

A thoughtful use of each exotic materials such as Ipe and clear hemlock as cladding and ceilings respectively and a lot more price successful options this kind of as Hardi Artisan and Hardi Panel bring collectively a blended palette. This articulation of this materials palette simultaneously proves to be the 2 warm and considerably grounded.

The strength of the center core of the building is emphasized by a framework of battered bases on each and every corner. The tops of the bases are held brief of the roof plane by 2 feet enabling the roof to seem to float above the body of the property. The roof then acts as more of a canopy permitting light to penetrate the developing at all times throughout the day and be a lantern for the streetscape at night.

Architect: BC&J Architecture
Photography: Martin Bydalek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *