The Loft Bauhaus by Ana Paula Barros

Ana Paula Barros developed the Loft Bauhaus in Brasília, the capital city of Brazil.

lb_270414_02

lb_270414_01

lb_270414_03

lb_270414_05

lb_270414_06

lb_270414_07

lb_270414_08

lb_270414_10

lb_270414_12

lb_270414_14

lb_270414_16

lb_270414_17

lb_270414_18

Venture description

Inspired by the famous Farnsworth House by Mies Van der Rohe, the project explores 4 of the 5 factors of contemporary architecture: open plan, pilotis, free facade and ribbon windows. Regardless of the straight lines and clean architecture presented in the design, organic and natural components like stone, iron and wood, which are a continuous in the function of Ana Paula, offer warmth and cosines, vital components for a property and, specifically, to live.

The project is composed by a large residing space / dining area, which also operates as a balcony. The room and the bathroom are in the same environment, obtaining only the toilet hidden. The bath is open to the outdoor garden with a massive glass panel. The kitchen, which has no divisions, is positioned on the opposite side of the space and it is integrated with the dining room.

The concern with sustainability is a consistent in this venture. In the hot and humid climate of Brazil the property is suspended of the ground and also has upper ventilation, a feature that helps thermal comfort. The property is at 60cm of the ground, to avoid the climate discomforts. The hydraulic and electrical installation can be carried out underneath-floor, with no requiring excavation and it is simple to preserve.

The gaps opened over the beams allows the exit of the sizzling air, combined with the broad open sliding glass panels, producing a pleasant thermal sensation to the atmosphere, lowering the want of air conditioning.

Thinking about sustainability, the materials utilized for coating are produced of reforested autoclaved pines, steel structure of building debris and Brazilian stones. A drawing of iron plates among the stones reminds to Mondrian’s neoplasticism. The access to the home is completed by a ramp the creating doesn’t have any unevenness, which helps the resident with unique demands to move close to.

Style: Ana Paula Barros

Photography by Edgard Cézar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *