tf.jpg

The Forest Home By EMA

EMA, Espacio Multicultural Arquitectura, created the Forest House found in Mazamitla, Mexico.

tf_170813_03

Description

The residence is located in the mountains of Mazamitla, 120 kilometres away from Guadalajara (Mexico), in a steeply sloping terrain surrounded by a thick pine forest.

Rocks, soil, rain, pines, fog … the elegance of the landscape and the organic factors in the site are the premise and constant inspiration for the task.

The home comes out from the stones located in the website, which form the containing walls and the basement of the home.

The intersection of 2 volumes at different heights generates a path in the landscape, which tends to make the most of the organic slope and emphasizes the panoramic views.

The entrance to the property is sandwiched between the stones of the mountain and a wall with a direct view from inside the residence to the very same stonewall. This access corridor hidden and closed among artificial and all-natural aspects gives some drama upon coming into the residence.

From this corner you enter the closed space generated by the union of the 2 main volumes. This is a double-height space corresponding to a cube of 7 meters side, which provides wide views to the landscape. So the contrast is emphasized: the threshold turns into restrict and, at the exact same time, connection in between these so dramatically diverse scenarios.

All the other areas of the house are accessible from this double-height area. On the identical floor, there are 3 of the 5 bedrooms connected by a corridor characterized by a large elongated window that frames the stones of the internet site, thus strengthening the dialogue with the landscape. On the upper floor, linked by a bridge-walkway, are the other 2 rooms: the grandparents’ (house owners) and their grandchildren’s. On the decrease degree, the volume that contains the residing area hides beneath the main entrance and comes out from the ground in a protagonist way meeting the foliage of the pines. This rectangular wooden “box” reminiscent of the “tree house” frames from above the wooded landscape that surrounds it.

Layout: EMA, Espacio Multicultural Arquitectura
Photography: Patricia Hernández

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *