the dune house.jpg

The Dune Residence By Min2

The Dune House is found in Bergen, in North Holland, and was developed by Min2.

The home’s exclusive architecture can make it search a lot more like a doll home than a true residence, though true it is, with an classy interior, complete of personality.


The Dune Property by Min2:

“The owners of the office developed their very own house in the dune spot of Bergen aan Zee (NH). An crucial design and style topic was to connect the kind and the materialization of the house with the location exactly where it is situated.

Design

The building enjoys a dominant position on a dune crest. They as a result have picked for a robust “object-quality”.

Handling the creating plan as a beginning level inside the zoning strategy and the existing constructing rules was also a challenge. The admissible constructing surface was 20 x 8 meters (66 x 26 feet), with a gutter height of 3 meters (10 feet). The ridge height was not indicated and for that reason a ridge height of max. 15 meters (50 feet) was achievable. These proportions made it feasible to develop the home vertically, an opportunity attained by realizing 3 substantial storey.

One particular of the principal worries was that, in its appearance, the substantial tall form had to match in the dune landscape. During the design and style process this form grew to become one particular of a dune or of a windswept group of trees sloping along with the worn landscape near the sea.

The openings in the roof surface of the storey were created from inside: at the sea side as horizontal window strips and at the dune side as a large window, the place it is achievable to imagine oneself in the midst of the dune landscape. The flat facade on the eastside at some point makes it possible for for a lift and balconies.

Materialization and low-tech

For fairly some time they have been looking for the proper supplies on the outside. Due to the fact the home is only 300 meters (985 feet) from the sea, they took the logical determination to choose for natural, sustainable and reduced servicing materials. They called this a minimal-tech strategy.

For the oblique façade- and roof skin they totally searched for an present material that would match into the rough romantic scenery. In the end, Jetty came up with the concept to design and style herself a tile that would match the sought after agenda. Following the remarkable Kolumba brick (Petersen Tegl) which was to be utilized for the dressing of concrete columns, a extended ceramic flat tile was created of 53 centimeters (21 inches) long, 17 centimeters (7 inches) substantial and 4 centimeters (1.6 inches) thick. These tiles give the impression of pot lid shelves, but ones which are a lot a lot more reduced servicing. The brown/purple visual appeal of the British clay with its rough finish has to visually match the bark of the surrounding firs. Thanks to all these traits, the building now flawlessly fits into its surrounding atmosphere.

This creating approach took one and a half 12 months. It has also been helped by the excellent cooperation of the pros of Petersen Tegl. The tile has now been incorporated in the assortment of Petersen and utilized in several buildings in Europe.

The finishing of the eaves has been carried out in zinc and has been pre-handled towards ionization, which superbly matches the tiles. The untreated wooden frames are created of Iroko, FSC approved and cautiously handpicked to have the longest components, in buy to keep away from gluing as much as attainable. The cause to make use of untreated wood at this area stems from its lower servicing facet, which also fits into the normal surroundings.

In which, if required, a lift can be construct, the concrete stabilization drives have been closed with untreated western red cedar components.

The constructing façade has a timber frame with a high insulation worth. Due to the fact of this starting up point they could easily style the bent and beveled forms as a basis. The basis of these factors consists of whitewood collar beams with multiplex sheets. These are constructed in numerous prefab components, manufactured in the workshop, for a smooth progression of the developing process and to create as much less disturbance in the protected green spot as attainable.

Interior

The reduced-tech method continues also on the inside of the home. They wished the 2 floors as one big, rudimentary completed space, which can then be utilized as a flexible residing space, a new loft.

One particular of the wishes has constantly been to live on these upper storey since of the marvelous views of the sea and the dune area. In the penultimate model the starting up point was a property with columns to be built above an current bungalow: a 2nd home over the initial. Following deliberation with the constructional engineer, it was finally determined to demolish the present property due to the fact of the poor situation of its foundation. The carrying grid with its column framework emerged from this history.

They have been also inspired by warehouses, by the farmhouses in the north of Holland, and by translating the Maison Domino by Le Corbusier into a handy craft degree.

By applying Douglas firs with bark, they wished to bring the effect of windswept trees about the house also into the interior, but in an abstract way. The floor of the 1st storey has been manufactured as a wooden prefabricated component, hanging in between the Douglas firs. Galvanized steel coupling agents have been designed. The concrete aspects in sight are untreated.

On the ground floor are storage, studio, bathing room, library, operating space and conference room. The inner walls and doors on the ground floor are non-bearing, so to be as flexible as attainable, and manufactured of ecoplex and mdf. At times a guide cast is also acting as the separating wall among spaces. The stairs have been placed into the room as loose components. They are produced of rapidly increasing poplar, so as to be as environmentally pleasant as attainable. This type of wood is soft but extremely dense, and has no knots. The beautiful light shade does not turn yellow, so it can stay untainted. Only the stair steps can use some extra protection.

The floor finishing consists of poured concrete and the hanging wooden floor slab in between the trees has been covered with sea weed carpet.

Higher-tech and sustainability

They aimed to achieve as high as achievable value of the components and the goal was to attain a Rc of 5,. The decision was produced for superior insulating glass with as significantly less as attainable color fading taken into account. For the studio we choose for colorless glass, in order not to have our work with colours influenced by the green radiation of glass. The ventilation method is on demand controlled and gives sensible remedies for the consumption of fresh air. A vacuum cleaning method has been put in for a greater interior atmosphere. The domotic system is a standard 1, but can be enlarged in long term. The electricity supplies are supplied in floor ducts.

In relation to the energy supply they do not make use of a natural gasoline installation. They use an air pump (since of the spot on a dune), and glass vacuum tubes supplying the heating – or cooling – of the floors and sizzling water. They really closely follow the evolution of sustainable electrical power generation on the industry which also will be aesthetically interesting. Those new goods can be added in the current layout.

At this moment they keep track of their electrical power consumption to see which amendments will be necessary in buy to reach the ideal values.

The designer as contractor

They meticulously searched for the parties very best suited to develop particular components. In this way is was fairly all-natural to be functioning with wood and seek advice from experts as boat builders and woodworkers. They skilled that, with this frame of mind, they could inspire and stimulate other people. This is the basis for more developments. They now dwell in the house and choices regarding the interior, functions and types are just beginning to emerge. Piece by piece they manage the interior the identical way as they dealt with the developing process.”

The Dune Residence by Min2 (1)
The Dune Home by Min2 (2)
The Dune House by Min2 (3)
The Dune Residence by Min2 (4)
The Dune House by Min2 (5)


The Dune House by Min2 (6)
The Dune Property by Min2 (6)
The Dune Home by Min2 (8)
The Dune Property by Min2 (9)
The Dune Residence by Min2 (10)


The Dune Property by Min2 (eleven)
The Dune House by Min2 (12)
The Dune Property by Min2 (13)
The Dune Property by Min2 (14)
The Dune Residence by Min2 (15)


The Dune House by Min2 (16)
The Dune Residence by Min2 (17)
The Dune Property by Min2 (18)
The Dune Home by Min2 (19)
The Dune Home by Min2 (20)


The Dune House by Min2 (21)
The Dune Residence by Min2 (22)
The Dune Property by Min2 (23)
The Dune House by Min2 (24)
The Dune Property by Min2 (25)


The Dune Residence by Min2 (26)
The Dune Property by Min2 (27)
Initial Level
1st Level
Second Level
2nd Level
Third Level
Third Level


Elevation
Elevation
Elevation
Elevation
Elevation
Elevation
Area
Segment
Section
Section


Segment
Segment
Sketches & Diagrams
Sketches & Diagrams
Site Prepare
Site Program


Photos courtesy of Min2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *