The Dixon House by Designgroup Stapleton Elliott

Designgroup Stapleton Elliott designed the Dixon Home in Martinborough, New Zealand.

dh_070214_07

dh_070214_02

dh_070214_04

dh_070214_09

dh_070214_12

dh_070214_15

dh_070214_24

dh_070214_25

dh_070214_30

Undertaking description

Client Quick

Our client’s quick needed the creation of a weekend retreat as a location to relax, enjoy the rural landscape and share with loved ones and friends.

Website and Context

The site is positioned in an established residential estate adjacent to the regional golf program. This huge 5,000sqm north dealing with green-discipline internet site gently slopes up from the street. The southern boundary is marked by an elevated mound, which then drops sharply to the perimeter boundary. This location is densely planted.

Creation of a flat platform reduce into the middle of the website offered the very best aspect for the proposed dwelling. This area is elevated by around 2 metres above the accessibility road with views to the north east towards the golf program and east and south west to the distant Wairarapa mountain ranges.

Layout Solution

The strategy is articulated into 3 pavilions positioned about an enclosed and sheltered courtyard.

Personal zinc clad shells (pavilions), one particular containing the master bedroom suite and an additional containing guest accommodation and support places are positioned at every end of the house. These forms are discretely positioned to sit into the contours of the site and accommodate the much more personal places of the plan. These spaces are orientated to chosen views of the distant hills to the south east and northwest, while making sure privacy from other components of the home.

A white plaster clad central pavilion faces northeast and south west and includes typical living and entertaining spaces. It unites the personal pavilions about the ‘family social centre’ with a central focal point of a zinc-clad fireplace. This form opens to an elevated terrace and formal front lawn on the northeastern side. To the rear it opens onto a private courtyard. Huge sliding doors either side of the pavilion retract to transform residing and dining spaces into an outside room to appreciate scorching Wairarapa summers. Modest slit-widows in the southeast and northwest walls give chosen views of the distant hills when seated although also sustaining privacy.

An open-ended circulation spine passes by means of each of the pavilions and turns into a private gallery within the zinc shells. The northeastern wall of this area folds down stopping short of the floor supplying low degree illumination and sustaining privacy. At each finish the cladding dissolves into vertical louvers providing privacy to the master bedroom and shelter to the front door.

Design: Designgroup Stapleton Elliott
Photography: Paul McCredie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *