be8e4  courtyard house formwerkz 01 800x533.jpg

The Courtyard Residence by Formwerkz Architects

By Holly – Classes: Hall and Entrance, Homes, Living Room, Staircase, Swimming Pool, Terrace   

Singapore-primarily based architectural company Formwerkz Architects has created the Courtyard Home.

Completed in 2013, this contemporary house in Singapore features a large private courtyard with a seamless transition to the interior residing spaces.


The Courtyard House by Formwerkz Architects:

“From the architect. The courtyard house is located in a 3-storey mixed-landed residential district, on the eastern part of Singapore. Developed for a multi-generational household who seeks a communal way of residing but wished a area that are private, screened from the prying eyes of surrounding neighbors. Whilst inspired by the Si He Yuan courtyard home, the undertaking seeks to readapt the vernacular typology discovered in the northern areas of China, to a detached house typology in an urbanized tropical context.

The massing, comprising of 2 blocks in a north-south orientation, delineate the website with a front backyard, the central courtyard the place all the rooms looked into and a back backyard. The public and private realms are layered in a spatial procession from the street. Circulation within the property circumambulate the courtyard on all floors.

The major spaces are organized all around this central, outdoor atrium where a lap pool runs parallel to a single edge. The ground floor is completed entirely in hone travertine with no any drops to blur the boundaries amongst indoor and outside, unifying the entire ground floor as a singular, seamless, communal space. The perforated concrete wall permits for air-flow and glimpses of the garden past but shields the western sun and its adjacent neighbors.

The property expresses the relationship in between periphery and core. Equivalent to the classic courtyard typology, the inner core is a private, safe and well-ventilated outside space meant as an extension of the family members space. Although the periphery is surrounded in dense tropical foliage, the courtyard is tranquil and contemplative. By means of a series of spatial appendixes of bridges, wall perforations, pool extensions, shower stalls, stairs and bay windows that penetrate the 2 side walls that bound the inner sanctum, the residents gets to encounter the tropical backyard on the periphery.”

Pictures by: Albert Lim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *