T Property by Natalie Dionne Architecture

Montreal-based studio Natalie Dionne Architecture completed the T Property venture in March 2013.

This 3,230 square foot country retreat is found Sutton, Quebec, Canada.


T Property by Natalie Dionne Architecture

“T Residence, a nation retreat in Quebec’s Eastern Townships was developed by NDA for a busy urban Montreal loved ones. It is inspired from the writings of Pliny the Younger, whose sensual descriptions of 2 massive Italian villas dating back to antiquity stimulate the imagination and compels us to contemplate one’s location in the surrounding landscape.

The residence was placed in a forest clearing on a plateau substantial up on a hillside providing lovely vistas to rolling agricultural valleys and distant mountains. Upon arrival, 2 sparsely fenestrated volumes reveal themselves as blocks gently deposited on a field of green. The initial volume, 2 –storey and approximately cubic in form is clad with wood siding. The 2nd, a single-storey 24m lengthy rectangle, embedded in the ground at one end and cantilevered above the hill at the other finish is wrapped in composite cement panels. The center of the composition is an empty area of transition amongst these 2 volumes: transparently opening onto a magnificent panorama of Appalachian mountain ridges with Mount Sutton peaking on the horizon.

Taking cues from its bucolic surroundings, this architecture is defined and modulated by the natural views, sunlight and the topography of the web site. The home, its gardens, terraces and swimming pool, fostered a cruciform prepare oriented along the North-South and East-West axes. In strategy, the house revolves around 3 distinct components arranged in the form of the letter ‘T’. One part accommodates the living area, another, the guest rooms and a third houses the kitchen with the master bedroom upstairs. The dining space, the place of congregation that ties these with each other, lies at the crossroads of 3 cardinal vistas. To the east, the see opens onto the landscape of distant mountains and a wood deck, which will take benefit of the increasing sun. To the south, the central space extends to a mineral patio the place a slender rectilinear pool prospects to the hardwood forest. Lastly, to the west overlooking a water backyard, we see the entrance and the green field with the woods that rise on the hill behind it. It is from this side that the dining room in the evening is bathed in the final rays of the sun.

The ambiance in the residence is also significantly impacted by the presence of water. The pool, the water garden, and the adjacent stream gently flowing to the pond below, give a faint background accent of rustling water. Subtle lighting of these aqueous media in addition to the residences lighting makes the area enchanting at night.

Finishing specifics, the 2 interior and exterior, are the soul of the house. Constructed-in furnishings is developed with consideration to detail and executed with precision, whether or not it is the fireplace, bookshelves in the residing area, butterfly doors major to the guest bedrooms, kitchen furniture (with its floating island apron ) bathroom cabinetry or the wooden shutters and the bed of the master bedroom. The exact same care applies to exterior wall finishes of torrefied wood, cement board, Corten steel and white oak paneling which penetrate the interior. Likewise, continuity of horizontal surfaces in concrete, limestone and slate also assist to blur the boundaries between outdoors and within.

T Property, was designed with state of the art technical specs and is licensed Novoclimat. A geothermal climate manage program has lowered dependency for vitality assets in a rural setting. Fenestration was utilized as a perform of climate and orientation to ensure the comfort of each and every space in winter as properly as in summer time. Vis-à-vis operable windows supply normal cross ventilation. To the north, the house has few openings. To the south, the roof of the central space projects out over the patio just sufficient to safeguard the lobby from overheating in the summer whilst enabling winter rays to penetrate and carry solar acquire. Concrete and natural stone flooring, protect freshness in summer exposed to direct sunlight and equipped with a hydronic heating system, they give excellent comfort during the cold seasons.”

Floor Prepare
Site Prepare

Photos by: Marc Cramer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *