sunny side house                 .jpg

Sunny Side Home By Wallflower Architecture + Design

By Magaly – Categories: Art, Bathroom, Bedroom, Decorative Add-ons, Dining Area, Furnishings, Hall and Entrance, Houses, Interior Layout, Landscaping, Lighting, Residing Room, Rugs, Staircase, Wall Decor   

Sunny Side Home was designed by Wallflower Architecture + Design, and it is situated in Serangoon, Singapore.

The property covers an region of 3,950 square feet, and it was completed in 2013.


Sunny Side Property by Wallflower Architecture + Layout:

“The web site would not appeal to most nearby homebuyer as it immediately ticks many negative boxes for what are deemed liabilities in a residential semi-detached plot. It is extended and narrow, with both the prolonged side and front facing the western afternoon sun. The plot lies a metre below a public street that bounds the front and the ‘sunny’ side. In the regional context, there would be environmental, layout and cultural issues to overcome.

The clientele, a family of 5, wished a house that revolved all around familial residing and bonding. The implication of this ideal is that spaces need to have not be arranged or defined as well rigidly for formal or cultural hierarchies. There are positive aspects to be had from a narrow plot as it naturally restricts the depth of rooms. The resulting spaces acquire much more all-natural light and are greater ventilated due to the shallower proportion. The 1st storey is conceived to be a contiguous linear space, exactly where residing, dining, kitchen functions are serially arranged, but have minor in the way of bodily demarcation.

Back of home spaces that need enclosing walls are aligned against the inner party wall and do not intrude into the informal living/dining/kitchen. In an Asian context, it is perceived as undesirable when a house is set reduced than the surrounding public regions primarily due to connotations of a reduced status. Architecturally even so, the lowered topography and resulting upturn along the lengthy boundary edge aids to delineate and propose that the residing area extends into the green. The perception is of better room, yet it is private to the family members via the deliberate use of slated boundary fencing and a tight row of bamboos. The fencing and landscaping conceal the alter in degree and the green ‘wall’ cools the filtered breeze and acts as a sunscreen to the 1st storey.

The second storey is the bedroom box, the rooms organized in a row along the outer edge. Each space has generous personal views out. The significant heat obtain from an afternoon of harsh tropical sun is mediated by the in depth use of timber screens beyond the openings. The approach is not to completely block out but filter harsh light and heat. It vitally permits organic light and ventilation to nonetheless pass by means of. It allows the building to breath, airflow getting essential to comfort inside the tropics. The pivoted screens also double up to handle visual privacy, and can be manually angled to alter for personal preferences. The visually sound form of the 2nd storey is provided texture and interest by the timber fins, alleviating what would be an oppressive block facing the public street.

The best floor is deliberately ‘lightened’, surrounded by total glass fenestration supporting a deep, overhanging roof. It lowers the visual mass from a compositional point of see, but also enables unobstructed enjoyment to distant views. A area of the best floor is after once more a contiguous area for recreation. The entertainment area is not just for films but more importantly for football league matches faithfully followed by friends and household, a regular occasion in this household. A foosball table and an open pantry support the pre and publish-game pleasure and a hassle-free guest area is accessible in case some determine to keep on.

Key to linking and encouraging full use of the residence at all levels are the inboard corridors and stairs. The aesthetics are intentionally stored minimal and uncluttered. Several indirect skylights filter and bathe this multilevel space in light. The open thread stairs, slender handrails, stringers and frameless glass panels facilitate visual connections from the 1st to the leading storey, producing the perceptual room and volume bigger, often inviting 1 to investigate a different degree.”

Images by: Marc Tey

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *