Split View Mountain Lodge by Reiulf Ramstad Arkitekter

Reiulf Ramstad Arkitekter have designed the Split View Mountain Lodge, a private holiday home situated in Havsdalen, Norway.

©Søren Harder Nielsen

©Søren Harder Nielsen

©Søren Harder Nielsen

©Søren Tougher Nielsen

©Søren Harder Nielsen

©Søren Tougher Nielsen

©Søren Harder Nielsen

©Søren Harder Nielsen

©Søren Harder Nielsen

©Søren Tougher Nielsen

©RRA

©RRA

©Søren Harder Nielsen

©Søren Tougher Nielsen

©Søren Harder Nielsen

©Søren More difficult Nielsen

©RRA

©RRA

©Søren Harder Nielsen

©Søren Tougher Nielsen

©Søren Harder Nielsen

©Søren Harder Nielsen

©Søren Harder Nielsen

©Søren More difficult Nielsen

©Søren Harder Nielsen

©Søren Harder Nielsen 

©RRA

©RRA

Project description from the architects

The vacation property is located near the village Geilo, a well-known skiing destination in the valley Hallingdal. Ski resorts are abundant around the lodge, with a freestyle terrain park right next to the site. Out of winter season, the mountains give excellent hiking options as nicely as other sporting routines.

The family members of 4 with anticipation of a fifth addition presented a straight-forward plan for their mountain lodge: 4 bedrooms, separate residing and dining regions, a youth lounge and a mezzanine for the younger kids. In addition a small annex would accommodate visitors and visiting grandparents.

Our response was a cabin of clear and clean-minimize expression with a steady skin of timber cladding on the exterior walls and roof, which will obtain a grey patina with time. The volume consists of a primary entire body, housing mainly bedrooms, which adhere to the normal contours of the landscape and splits into 2 living zones. This shift in system and use of a number of levels allows the creating to adapt to the slope of the site. The separate volume of the annex is positioned in extension of the primary body, contributing to the 3 characteristic split views via entirely glazed end walls.

The cabin is entered beneath the cantilevered glazed volume into a hall with polished in-situ concrete floor, working as an intermediate zone to eliminate ski boots and outdoor clothing. A wooden stair ascends from the low basement and opens onto the generous space of the residing quarters, capped by a complicated ceiling of pitched planes higher over. At the core of the vacation residence, where the separate wings branch off from the main body in strategy, is the kitchen. Its countertop of glass fiber reinforced concrete is cantilevered into the center of the space and anchored by a 2-sided fireplace at the other end. Steps go onto separate spaces for dining and soothing by the suspended second fireplace.

The extruded kind of the structure frames the spectacular views from inside the cabin, although strategically positioned smaller openings along its volume supplies glimpses of the immediate surroundings. The elevated amounts of the residing and dining locations supply its occupants with a large degree of privacy, further appreciated by ample seating niches within the outer walls. The interior floor, walls and ceiling are homogenously lined with nearly knot-free joinery timber, even though all opening frames are concealed or discrete. The focus to detail and substantial high quality is extensive and coherent throughout the task.

By means of sliding doors along the hallway of the narrow principal entire body is every single of the bedrooms as effectively as a bathroom with sauna. The master bedroom opens onto a gable-shaped window extruded through the side wall for an outlook onto the evening sky, whilst every single of the children’s bedrooms has a loft bunk bed for going to pals. At the far finish of the hall is the youth lounge and overhead mezzanine with views via the glazed gable end straight onto the ski slope.

The mountain lodge is a continuation of Norwegian developing traditions in kind and materiality, perched beautifully within its landscape and responding to its context.

Layout: RRA – Reiulf Ramstad Arkitekter
Photography: Søren More difficult Nielsen, Reiulf Ramstad Arkitekter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *