south coast.jpg

South Coast Residence By Indyk Architects

Australian architectural company Indyk Architects has created the South Coast Residence.

This modern home in Coalcliff, Australia, was crafted mostly of wood and concrete and features spectacular views of the ocean.

South Coast Residence by Indyk Architects:

“The home grew out of its formidable website, inspired by the Illawarra Escarpment to the far west and north, and to its east the tidal ocean rock shelf and ocean past. Our aim was to generate a ‘safe harbour’ for living to borrow and imbed the ocean-scape inside of the residence views and to make a property of beauty and craftsmanship.

The consumers have a adore for boats, concrete and all issues Japanese. Their new home reads from the street as a timber house, massed as a series of boxes in reference to the coastal shacks that previously stood in the street. The ‘mass’ speaks to adjoining neighbours in height & scale. On the interior a concrete house is unveiled.

The client’s system referred to as for a property for 2 folks, to accommodate regular visits from grown children, grand kids & elderly parents. A home, with the enjoyment of ‘making and consuming food’ at its centre. A home, that would creatively display the client’s art and pottery collection. A home, that environmentally responded to its place.

The House divides into 3 staggered floor ranges relating to the landform it sits upon, the height restrictions that safeguard neighbour’s views behind and its own internal views out to the ocean. The greatest floor degree is the ‘public’ ground floor room with cooking, consuming, lounge room, guest bathroom and bedroom. There is the ‘private’ 1st floor mezzanine with major bedroom, bathing and study perch, that overlooks the main living room below. The level that backlinks the residence with the ocean, is the lower ground floor, with an added guest room that doubles as a Pilates area, and a covered pottery perform terrace that opens to a western terraced vegetable backyard and pond, and to the eastern coastal backyard and ocean.

Arrival into the home, is via the northern breezeway that links all levels of the residence externally. A mosquito screened ‘lung’ of the home, it permits the inner core to open up, extending locations and views. Its recycled ‘post and beam’ Spotted gum hardwood construction, is a counterpoint to the concrete ‘post and beam’ inner structure. This program allows wonderful flexibility among inside and outdoors and between inner spaces.

The property site has its lengthy part facing north, stimulating an architectural response of ‘partnered’ indoor-outdoor rooms. At principal ground floor degree, the kitchen opens to a sheltered central courtyard, which then connects to a terraced vegetable herb backyard dealing with north east, protected from southerly winds. The lounge area, 4 steps over the ground floor level, opens to its north, into a huge roofed porch that can residence 20 folks about a household table. This porch has a northern coastal see of disappearing headlands and a panoramic ocean horizon view to the east, and hunting downwards a spectacular thorough view of the rock platform beneath.

In this home the landscape, environmental, structural and lighting disciplines were critically linked. A operate of architecture must integrate disciplines to develop a crafted total.


The Coalciff house was made to meet a sustainable end result. It is thermally suitable, properly sealed from Southerly winds, ready to recycle its collected rainwater, and to make a base module of electrical energy. The clients’ commitment to sustainability integrated the set up of 6KW photovoltaic cells, equivalent to a third of the customers usage. The electricity generated is circulated into the grid. Solar heating with fuel boosting gives for the scorching water provide. Glazing is a mixture of double glazed and Reduced E glazing answers. Rainwater is collected and stored at basement degree in a 7500lt tank, and recycled to serve all toilet cisterns and garden irrigation.

The house is a post and beam construction of concrete internally and externally of recycled hardwood. Its southern elevation is of concrete block, with cavity and internal concrete wall panels. Its west and northern elevations are reverse block veneer.

Concrete internal walls enable for further thermal mass and create the neutral background for display of the client’s ar2rk collection. The external recycled Spotted gum cladding produces a hyperlink to the coastal residence detailing of the previous and present.

The structural floors are 40mpa concrete and function as a thermal mass absorbing eastern and northern sunshine that penetrates the interior. The ‘lung’ of the property, which also backlinks externally the ranges of the residence, is a northern breezeway screen construction, allowing cross ventilation via a screened façade. Further cross ventilation occurs east and west with large degree louvres, circulating the warm air at ceiling level.

The architectural language of an exposed structural system with a restrained palette of resources has designed a much more singular approach to components and a limited radius of sourcing. Concrete and concrete blocks had been sourced locally. Recycled timber has been delivered from the north coast although all joinery was made locally.”

Images by: Murray Fredericks Photography

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *