San Cayetano Residence by DesignBuild Collaborative

By Magaly • 26 mins in the past

San Cayetano Residence is a house created by DesignBuild Collaborative.

Situated in Santa Cruz County, Arizona, USA, it covers an location of 2,300 square feet.

San Cayetano Residence by DesignBuild Collaborative (1) San Cayetano Residence by DesignBuild Collaborative (2) San Cayetano Residence by DesignBuild Collaborative (3) San Cayetano Residence by DesignBuild Collaborative (4) San Cayetano Residence by DesignBuild Collaborative (5) San Cayetano Residence by DesignBuild Collaborative (6) San Cayetano Residence by DesignBuild Collaborative (7) San Cayetano Residence by DesignBuild Collaborative (8) San Cayetano Residence by DesignBuild Collaborative (9) San Cayetano Residence by DesignBuild Collaborative (10) San Cayetano Residence by DesignBuild Collaborative (11) San Cayetano Residence by DesignBuild Collaborative (12) San Cayetano Residence by DesignBuild Collaborative (13) San Cayetano Residence by DesignBuild Collaborative (14) San Cayetano Residence by DesignBuild Collaborative (15) San Cayetano Residence by DesignBuild Collaborative (16)

San Cayetano Residence by DesignBuild Collaborative:

“The surrounding landscape for the residence can be characterized by undulating bedrock formations with jutting, oxidized outcroppings. The internet site is remote and elevated over the desert under. It is a dry grassland with oaks, mesquites, seasonal wildflowers, and is interlaced with lush riparian areas.

Moving by means of the terrain, one is presented with the interplay of expansiveness and intimacy, one particular moment seeing distant layered mountains, and the subsequent, instant rock faces and the dense foliage of cottonwood and willow trees. The violence of monsoonal storms, the day-to-day arc of the sun, and the nightly array of stars attest to a sublime vastness overhead. Here the organic globe is the undisputed main character.

The residence is made to play a supporting role in response to this unique surroundings. Its programmatic elements are paired with distinct spatial and phenomenal aspects of the given landscape. Anchoring the composition, the Residing Space pavilion gathers in the see of Mount Wrightson and helps to define an adjacent outside area populated by ocotillo and walled by 2 jagged rock faces.

The remaining interior spaces are draped close to the Southern and Eastern edges of the Residing Room, each focusing on pick rock outcroppings, groupings of mesquites, or subtle recesses in the adjacent hillside. A roof deck assists in connecting with distant views and gives prime seating for the theater of the night sky. Materially, the residence requires direct cues from the surroundings, making use of regional stone, pigmented plaster, and oxidized steel.

The San Cayetano Residence is very carefully created to merge with its surroundings. The composition is a modest assembly of 3 buildings, with adjacent landscape-integrated infrastructural pieces. The center piece of the layout is the Major Residence, which contains the majority of residing spaces. Detached Studio and Carport structures offer spatial extensions toward a linear rock spine which defines the Northern edge of the compound.

The property is woven into the landscape by pairing outside spaces with interior ones. The Residing Room, Dining Area, and Kitchen all have exterior counterparts. Each and every of the Bedrooms has a secluded exterior sitting spot, and the Master Bath opens to an exterior shower.

Every building is constructed of the 2 structural and light gauge steel, clad in plaster and fiber-cement board. Diaphanous oxidized steel screens aid blur the exterior edges. Regional stone extends the composition into the landscape, and makes subtle distinctions in between domesticated exterior space and more rugged, normal terrain. The exquisite organic setting necessitates strong visual connections. As a result, strategically placed insulated glass panels supply expansive openings inside of the exterior envelope.

Shading is provided by cantilevered roof planes, and horizontal shade screens that fold down to secure the residence in the occasion of prolonged absences. Fixed trellises assist in defining outdoor rooms adjacent to the Lap Pool as properly as the outside Kitchen and Dining Rooms. The fireplace is rendered in crushed lava as an homage to the geologic origins of the land.”

San Cayetano Residence by DesignBuild Collaborative (17) San Cayetano Residence by DesignBuild Collaborative (18) Segment
San Cayetano Residence by DesignBuild Collaborative (19) Segment
San Cayetano Residence by DesignBuild Collaborative (20) Section

Photographs by: Liam Frederick Photography

Click any photograph to see a larger picture – Use buttons or j/k/arrow keys to navigate via the posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *