Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio

This pristine modern house created by Gavin Maddock Layout Studio is situated on the west coast 90kms north of Cape Town – bordered by a nature reserve adjoining the ocean. Internet sites like this do not come significantly more spectacular. Taking total benefit of the ocean views and responding to the coastal dune context, Gavin Maddock describes it as ‘a glorious site’.

The consumer wished a vacation home she would eventually retire to. The brief known as for a ‘modern’ house with ocean views and a stringent observance of a restricted budget, which was to incorporate the standard accommodation requirements.

With the front dune sitting up a small increased than the rest of the website, the challenge was to reconcile home, dune and views. The end result is a rectangular double storey construction of 600 square metres with imaginatively conceived outside living spaces. It comprises: 3 bedrooms, 4 bathrooms, generous living and dining areas both within and out, a gallery, informal living space, a examine, decks, terraces and balconies: Ocean views exist from nearly every room. .

Offered a constrained brief the focuse was on 2 main problems: a modern day signature within the budget. The architecture and interiors enjoy various aesthetic interests and were inspired by the west coast landscape which is very textural and typified by straightforward white homes and cottages, reminiscent of the Mediterranean.

Cavity brick building was utilized all through with all walls plastered and painted white. The building had to be grounded – it could not float – therefore it necessary to be vertical, not horizontal. ‘Both the front and rear pavilions are 2 storeys and the windows are sliced via to the parapet to emphasise the verticality. The 2 pavilions are joined by the gallery, which is a single storey component where the horizontal lateral wall again emphasises the verticality of the primary creating. There is a seamless movement amongst these spaces and a sense of uninterrupted connection in between inside and outdoors. The floor slabs are off-kind concrete, contrasting with the painted plaster of the walls, but further expressing the vertical line.

The scale of furnishings, its colour and texture, were crucial to satisfy comfort levels. The unit seating and the dining table had been custom made to complement the area. The external furnishings pieces had been chosen for their scale and simplicity daring pieces that hold the spaces with each other. The Television and all audio equipment was concealed in the residing space wall cabinet, behind the large steel framed sliding panel that accommodates a significant ar2rk. A customized designed fireplace was recessed into a stainless steel ledge.
To maximise the dimension of the major en-suite, a custom-shower was designed and glass for the internal walls was employed. All bedroom floors are completed in wide-board oak flooring the see from the master suite is ever-changing.

The granite tiles were selected for their texture and grain, which resonates with rocks in the distance, delivering that external truly feel – of being on the terrace. Their dimension is proportionate to the space and contrasts with certain soft textures inside of the interior. Here, the selection of furnishings involves various modern day classics.

Striving to decrease the framework to its minimum so as to maximise views, there are no ‘framed views’. The canvas had to be as large as attainable on a internet site this kind of as this, yet give privacy to / from long term neighbours and shelter from the components. Making use of strategically placed columns, the opening was stretched to the optimum of 14 metres addressing the ocean. To accomplish the lightness of the space, proportion and height was vital. Ceiling heights of 3,3 metres ensured this consequence, with full height sliding doors. The residing places necessary to flow seamlessly, making a really feel of the outdoors deck to be within and the residing / dining room to include the covered terrace for versatility. The total height sliding doors retract into the construction to form a singular space here.

The end result is an person statement of attractive symmetry, a present day home with massive entertainment regions and all the mod cons.

Posted by Michelle Lesser at 29 July, 2014

Include a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *