MG Residence by Reinach Mendonça Arquitetos Associados

By Magaly – Classes: Art, Decorative Accessory, Furniture, Hall and Entrance, Property, Interior Design, Landscaping, Lighting, Residing Area, Rug, Swimming Pool, Terrace, Wall Decor   

MG Residence is a property found in São Paulo, Brazil.

It was completed by Reinach Mendonça Arquitetos Associados in 2012.


MG Residence by Reinach Mendonça Arquitetos Associados:

“This residence, positioned in a noble and leafy suburb in western Sao Paulo, is on a flat and deep site, with the main premise of taking the most benefit of the existing green region at the back of the website.

The spaces are distributed across 4 floors, including the basement, so the extended plan could be concentrated in a really compact area. The ground floor contains the living and balcony overlooking the pool, with the comfort of the shade of outdated trees that have been preserved.

Social spaces overlook the wonderful backyard at the back, as a measure of security and privacy. A 25-meter pool responds to a request from the loved ones that practices swimming as a sport.

Downstairs in the basement, parking for 10 autos supplies the lack of parking spot in the surrounding streets. It also consists of the services units and other amenities, facing a sunken courtyard.

The architectural proposal of maintaining people with each other and in harmony, determines the interconnected spaces, such as the pool spot. A stripe partially invades the ceiling with a double height balcony, built to property the central atrium. The abundant presence of glass permits the visitor or resident to see who is in the children’s room, residing room and dining, whilst overlooking the backyard, speaking to everyone. The atrium brings collectively all the environments, getting rid of corridors and hallways. Abundant light coming from the sides and the roof softens the plan. The third floor, totally glazed, emanates light for the rest of the residence.

The glazed walls and double height ceilings enable a connection with the exterior and a get in touch with with the trees, both for the interior as effectively as to see the movement of men and women via the property, turning circulations into open and comfy areas. The big spans, the void within, large ceilings, and balconies contribute to air circulation, favoring cross ventilation and the elimination of air conditioning in the course of most of the time.

A mixed construction of concrete and steel is portion of the main house, a rectangular volume of exposed concrete interspersed with metal beams. When the structure alternates with a lighter materials, the structural technique is relieved, with more substantial openings. On the third floor, which is much more open and glazed, the entire framework is steel.”

Images by: Nelson Kon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *