MG Residence by Reinach Mendonça Arquitetos Associados

This lovely residence by Brazilian architecture firm Reinach Mendonça Arquitetos Associados, situated in a noble and leafy suburb in western Sao Paulo, is on a flat and deep site, with the principal premise of taking the most advantage of the current green region at the back of the site.

The spaces are distributed across 4 floors, such as the basement, so the extended system could be concentrated in a extremely compact area. The ground floor is made up of the living and balcony overlooking the pool, with the comfort of the shade of previous trees that have been preserved.

Social spaces overlook the excellent garden at the back, as a measure of protection and privacy. A 25-meter pool responds to a request from the loved ones that practices swimming as a sport.

Downstairs in the basement, parking for 10 autos supplies the lack of parking spot in the surrounding streets. It also includes the services units and other services, facing a sunken courtyard.

The architectural proposal of maintaining folks with each other and in harmony, determines the interconnected spaces, such as the pool area. A stripe partially invades the ceiling with a double height balcony, created to residence the central atrium. The abundant presence of glass enables the visitor or resident to see who is in the children’s room, residing room and dining, while overlooking the garden, talking to everyone. The atrium brings together all the environments, eliminating corridors and hallways. Abundant light coming from the sides and the roof softens the plan. The third floor, totally glazed, emanates light for the rest of the residence.

The glazed walls and double height ceilings enable a connection with the exterior and a make contact with with the trees, the 2 for the interior as properly as to see the movement of men and women via the home, turning circulations into open and relaxed locations. The huge spans, the void inside, higher ceilings, and balconies contribute to air circulation, favoring cross ventilation and the elimination of air conditioning during most of the time.

A mixed framework of concrete and steel is portion of the principal property, a rectangular volume of exposed concrete interspersed with metal beams. When the framework alternates with a lighter materials, the structural method is relieved, with bigger openings. On the third floor, which is a lot more open and glazed, the whole construction is steel.

Posted by Keren Fathi-Poor at 18 February, 2014

Add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *