Menlo Oaks Residence by Ana Williamson Architect

By Magaly – Categories: Ar2rk, Bathroom, Bookshelf, Decorative Equipment, Dining Room, Fireplace, Furnishings, Houses, Interior Style, Kitchen, Landscaping, Residing Room, Offices, Remodeling, Rugs, Swimming Pool, Wall Decor   

Menlo Oaks Residence is a personal residence made by Ana Williamson Architect.

It was finished in 2009, and is positioned in Menlo Park, California.


Menlo Oaks Residence by Ana Williamson Architect:

” At first blush, the current residence on this site in Menlo Park, CA was not well worth conserving. It had been a rental for several many years, was wildly overgrown and had fallen into disrepair. Luckily, the new house owners could see previous its existing state. They fell in really like with the previous globe charm of the house, specifically its fireplaces and coved ceilings. The spot of the internet site gave them a truly feel of residing in a remote region but near to modern conveniences. Following possessing gone by way of 2 preceding “tear downs”, they also looked forward to the challenges that would come with functioning close to present constraints.

The style team’s ambitions had been to sustain the integrity of the home, improve the movement, connect interior spaces to the outdoors and overlay a modern day aesthetic. The owners were looking to generate a present day environment exactly where they could mesh the old and the new. They desired clean lines and materials and nevertheless be ready to throw in their antiques from India and Japan. As a tight nit family members of 5, with regular visits from loved ones in England the plan required 4 bedrooms and a guest suite. Additions to the house totaling one,130 SF supplied adequate area to satisfy their functional requirements (3,990 SF total). The homeowners also opted to integrate a lot of green features and had been awarded 98 points from Create-it-Green.

Finished in 2009, the home integrates the functional movement with organic attributes of the internet site. The style has a present day aesthetic with easy forms, clean lines and all-natural components. Normal light has been added at every single possibility with large metal window openings and skylights. The current oak close to the front entry is celebrated with a new entry patio and courtyard. Organizing the living spaces about the rear courtyard and providing them the potential to open to the courtyard was a deliberate gesture to reinforce the connection to the outdoors as well as develop a dialog amongst the wings of the property.”

Photographs by: Dasja Dolan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *