Mayfair Property by Squire and Partners

By Admin – Categories: Bedroom, Homes, Interior Style, Living Area, Swimming Pool, Terrace, Special Design   

British studio Squire and Partners finished the Mayfair House task in 2013.

This 5 story private residence is positioned in Waverton Street, London, United kingdom and characteristics a exclusive bronze leaf façade created of 4,080 folded aluminum leaves.


Mayfair House by Squire and Partners:

“Squire and Partners approached their commission to design and style a personal property as
a crafted developing, delicate to its Mayfair Conservation Area context but with a unique modern presence. Sited at
a junction of streets and views, and getting physically linked to a listed Georgian wall at the termination of Chesterfield Mews dealing with Curzon Street, the building responds to a range of contexts and viewpoints.

The undertaking involved the retention of
an existing 18th century façade dealing with Waverton Street, and the layout of a
new constructing comprising 3 linked volumes to generate a exclusive property in central Mayfair. The accommodation provides 5 bedrooms, a swimming pool, gymnasium, cinema, rooftop pavilion and 2 separate roof terraces.

Development concerned sandwiching the retained façade between 2 steel frames which was then suspended even though piling and construction of the lower ground floor took place. This floor then became a platform from which excavation of the 2 basement floors and building of the concrete frame over could come about concurrently, speeding up the weather tightness of the website and quick-tracking the programme.

The east and west portions of the creating are finished with a stucco render to
match the present retained Waverton Street façade, with full height bronze framed windows of classic Georgian proportions. A discreet Cotswold Buff brick façade with oak framed windows faces the a lot more utilitarian Red Lion Yard.

The middle portion of the building is set
back from the restored listed wall on Chesterfield Gardens to produce a lightwell drawing daylight into the central spaces, and characteristics a playful bespoke leaf façade. The façade of this component takes inspiration from a facing developing on Curzon Street, mirroring an established Virginia Creeper with a modern interpretation of leaves expressed as a metallic shingle.

At the centre of the c-shaped developing internally, a grand double height space gives views into the lightwell which characteristics a living wall planted with a range of native plants. Social spaces are found off the major double height volume, with the gymnasium, cinema and swimming pool located in the 2 basement floors. Bedrooms are organised on the upper 2 levels, above which sits the beautiful leaf- clad rooftop pavilion.”

Images by: Gareth Gardner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *