Lo Curro House by Peñafiel Arquitectos

By Holly – Classes: Art, Bathroom, Bedroom, Decorative Accessories, Hall and Entrance, Houses, Interior Design, Kitchen, Staircase, Swimming Pool, Terrace   

Chilean architectural firm Peñafiel Arquitectos has created the Lo Curro Residence.

Finished in 2009, this 8,826 square foot contemporary house stands out with its curved walls and huge terrace.

It is found in Santiago, Chile.

Lo Curro Residence by Peñafiel Arquitectos:

“The area of the residence is a terrace in Lo Curro bajo, facing the southeast of Santiago and with the Andes as a backdrop.

A residence “without walls, only glass” was the original and major commission of the owners. Primarily based on this premise, other concepts arose, this kind of as improving the natural curves of the terrain, and to design the undertaking as a balcony-house above the city.

The residence is developed among 2 curves. 1, the central circulation within, and the other, on the facade above the city. In between these 2 curves we produced an orthogonal plan of rooms that improve the curves as components incorporated into the landscape.

The virtually complete transparency necessary was created on the south facade, opening the house fully to the terrace, transforming this facade into a big undulating corridor supported by the minimal quantity of columns required to help the slab.

The home faces south, so the slabs were drilled to integrate daylight inside. These aspects had been designed, oriented and sized according to the intent needed in every interior.

The entire facade was constructed out of exposed concrete, along with the halls and circulation. For this goal, wood formwork was employed to give a fine texture and a appropriate scale. The surfaces of the bedroom places had been left smooth and bleached to have far more neutral and quiet environments. The windows have wooden frames and floors are clad in wood. The terraces are completed in sand-colored stone.”

Photos by: Man Wenborne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *