0e7d6  La Planicie House II 01 800x540.jpg

La Planicie Home II by Oscar Gonzalez Moix

La Planicie House II is located in La Molina District, Lima, Peru, and was designed by Oscar Gonzalez Moix.

The house, made primarily of concrete and caramel-colored wood, is spacious, and tends to make use of a minimalist method to improve that characteristic.


La Planicie Property II by Oscar Gonzalez Moix:

“The concept of this residence was born by quite clear requests from customers. The principal had been making an attempt to hold and cherish as a lot green area and use lower servicing materials. It was a really rewarding approach that turned into a special feeling known as Area and Matter.

The venture need to include space for personal desires, atmospheres and sensations they perceived and have been incorporated intimately. They did not know how to clarify it extremely well, therefore, the communication process was crucial to comprehend that we should treat the open spaces as attainable, seduce and provoke a sense of enjoyment for users, the place in the open floor, could dwell with all functions with huge backyard. The benefit of the climate in Lima, with even temperatures, no rain permitted us to revive the idea of the central courtyard as an articulator of functions this assisted to more the notion.

This transparency was accomplished with 2 volumes forming with exposed concrete that rest on 2 massive walls of stone. On a single side of the discipline lies a longitudinal volume that consists of the double-height primary entrance, kitchen, residing space and main circulation. This object acts as a backbone and connect the applications. 3 faces define the courtyard one particular of her is the backbone, the other 2 are projecting greater certain volumes. Among the 2 volumes, the yard articulates the winter living space and summer dining (barbecue / grill).

In this way, we provoke a sequence of spaces as stripes that are parallel to the entry edge. From the street, a first strip consists of the entry garden and garage, then a strip roof encloses the entry, residing and dining Fringe follows articulator and kitchen courtyard, then the social fringe exactly where the grill region and being summer time, living space and dining room, and ultimately, the fringe of big back yard in which the pool, sauna and pool.

Upstairs, in the longitudinal axis and the cuisine, located the household playroom acts as balancer shaft and bellows of the home. The very first volume parallel to the street contains the double height and bedrooms of the kids and the size of the fund consists of the master bedroom and visits.

To understand the project we ought to be clear from the starting what would be our tile materials, textures, colors and development sequence, Matter. The concrete is a materials that has no limits. This texture created with a wood formwork distinct sizes and thicknesses permitted us to create the feeling, the atmosphere sought, the place light and shadow are reflected in a unique way. Reflection temperature in the environment feels is palpable with every single way. These accompany this transition within – outdoors, which generates that degree of intimacy we wished with the scale and proportion.

Finally, accurate to include materials like stone tiles,Corten steel, wood, granite, marble, glass, water and vegetation in the landscape. This completes a language that speaks to the basic notion and the setting. Noble and timeless components create mutual enrichment (matter and space) and despite the time they mature, they continue to be and belonging.”

Pictures by: Juan Solano & courtesy of Oscar Gonzalez Moix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *