Home in the Woods by Declare

Berlin-based architectural company Claim has designed the House in the Woods.

Completed in 2013, this 1,744 square foot, contemporary property is located in Potsdam, Germany.  

The primary purpose was to maximize spaciousness, which was accomplished by way of numerous architectural selections, such as an offset slanting roof, glass walls and a innovative floor prepare.

House in the Woods by Claim (1) House in the Woods by Claim (2) House in the Woods by Claim (3) House in the Woods by Claim (4) House in the Woods by Claim (5) House in the Woods by Claim (6) House in the Woods by Claim (7) House in the Woods by Claim (8) House in the Woods by Claim (9) House in the Woods by Claim (10) House in the Woods by Claim (11) House in the Woods by Claim (12) House in the Woods by Claim (13) House in the Woods by Claim (14) House in the Woods by Claim (15) House in the Woods by Claim (16) House in the Woods by Claim (17)

Property in the Woods by Claim:

“Small spaciousness

The home in the woods is a residence for a couple and their visitors. Regardless of the extremely limited region obtainable for building and the users’ requirements concerning the amount of beds and rooms, a residence with a perceptible spaciousness arose.

Beginning from the ‘bungalow’ stereotype, the layout sets openness against seclusion, introduces smooth transitions in contrast to set boundaries, emphasizes the correlation of surface and volume and, in this way, overlays the familiar with the new.

One particular area rather than numerous

The fundamental construction of the compact constructing volume consists of 2 somewhat rotated cuboids, every with an region of about 60 square meters. This volumetric structure corresponds to the programmaticdivision into “living area” and “sleeping area”.

Regardless of this practical differentiation, the open floor strategy with its central bend produces a steady, elongated room, stretching in an east-west direction, structured by an inserted wooden volume and framed by a sequence of ancillary rooms along the north.

A distance between the typical and private locations of the house is achieved through the insertion of the research, guest and utility rooms.

The large roof

The geometry of the roof is placed asymmetrically in excess of the plan – with the ridge moved to the middle axis of the ‘living cube’ and shifted to the north. It merges the 2 cuboids into oneindependent, distinct volume. The entire interior is dominated by the sloping surfaces of the roof. By signifies of this unifying component and the resulting height, the spaces seem generous and open.

Except for the southern facade, the roof volume traces the course of the facade. On the south side, where the outer walls meet at an obtuse angle, the roof volume stretches amongst the 2 developing corners. The resulting covered porch accentuates the developing volume. Right here, the plasticity of the style turns within out and presents the inherent logic of the constructing.

Density and openness / transition

Along the north facade, a dense sequence of rooms, including entrance, kitchen, bathrooms and the research space with a gallery degree type the functional backbone. Along the south facade the open floor plan extends to the forest and the backyard.

Via the somewhat angled arrangement, the spatial limits set up altering perspectives with exactly organized windows, directing the views into the surrounding.The large windows of the south facade emphasize the bent longitudinal axis and set the diverse locations of the woodland garden in relation to the interior, whilst the tiny windows of the north facade help the sculptural presence of the complete volume.

They draw up vivid tableaus of the surrounding forest onto the inner surface of the northern wall.The squared windows of the east and west facade accompany the spatial transition amongst the south-dealing with living spaces and the associated locations on the north façade, sustaining the spatial continuum past the apparent longitudinal axis: the bedroom and the bathroom, the residing space and the examine room with its gallery degree are tied collectively by the windows.

The forest in location of the lawn

The site is located in a forest near Potsdam. It is distinguished by an previous tree population of towering pines with their red shimmering bark as the dominant vertical aspects, developing up from soft, sandy hills. The treetop roof conjures an ever-changing perform of light and shadow on the forest ground.This spectacle of light and shadow is projected onto the surfaces of the walls and the roof, even though the foliage of the surrounding forest and backyard is diversely reflected in the massive windows.

The design and style enters into a dialogue with the particularities of the web site. Its horizontal extent accentuates the all-natural, vertical aspects and provides space to their wide-spreading crowns.

Black and white

The facade is kept in matte black. It merges modestly into the surrounding green of the forest. The white of the interior turns within out on the southern facade, exactly where the interior space opens towards the backyard.

The interior layout is discreet and kinds the background for the colorful factors of lifestyle. It employs a constrained selection of supplies and colours. Cupboards and shelves are embedded into the walls, preserving the spaciousness of the rooms and the clarity of the general geometry.”

House in the Woods by Claim (18)

Images by: G.Jankowski, Declare

Click any photo to see a more substantial image – Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *