Godden Cres by Dorrington Architects & Associates

By Magaly – Classes: Bathroom, Decorative Accessories, Dining Room, Fireplace, Furniture, Hall and Entrance, Houses, Interior Design, Kitchen, Landscaping, Lighting, Residing Area, Rugs, Staircase, Swimming Pool, Terrace, Wall Decor   

Godden Cres is a personal residence located in Auckland, New Zealand.

It was made by Dorrington Architects & Associates, and completed in 2012.


Godden Cres by Dorrington Architects & Associates:

“This traditional present day house is made all around a number of mature trees, in a park-like setting. The house is created as a collection of blocks linked by a flat-roofed element, housing the entry and gallery. The gallery space leads you past an interior courtyard and pool and on to the principal residing area, exactly where a robust connection to the garden is maintained via large glass sliders on each sides.

The kitchen, living, dining and outside area open on one particular side to the east-facing backyard, and on the other to the pool courtyard. With the sliders open the courtyard gets an extension of the primary living and gallery, connecting this room seamlessly to the rest of the property.

Strong axes are formed from the entry down the length of the gallery to the backyard beyond and along the length of the pool to the courtyard garden and spa spot. The interior design and style was handled by Debra Gardien, artfully doing work in with the architecture.

The front yard and entrance were designed so a mature Pururi tree could be retained. 2 garage blocks with guest spaces above each, develop a very private façade. The space among the 2 blocks creates the entry room.

The principal bedroom suite has its very own accessibility by means of stairs from the entry gallery. Glass sliders can be opened for uninterrupted views above the pool and courtyard to the city and harbor beyond. The gallery is divided into 2 – public and personal, the private hallway can be closed down and hyperlinks the living location to the children’s bedrooms and service locations.

A sunken lounge concealed behind the kitchen is a deliberate contrast to the openness and light of the principal living region. Here subdued light, plush furnishings and carpeting offer a cozy snug to retreat to. The window providing a view of the backyard echoes a equivalent window in the butler’s pantry.

Components employed include stone cladding more than concrete block and stained vertical cedar shiplap weatherboards, black powder coated aluminium window frames and Colorsteel tray roofing and membrane roofing.”

Pictures by: Emma-Jane Hetherington

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *