flat.jpg

FLAT Forty By Keisuke Kawaguchi+K2-Layout

Japanese architectural firm Keisuke Kawaguchi+K2-Design and style has created the FLAT 40.

Finished in 2013, this contemporary home in Imabari, Japan, implements a floating screen wall to guarantee privacy while maintaining enough organic light and ventilation.


FLAT 40 by Keisuke Kawaguchi+K2-Design:

“Imabari City, found in northeast Ehime Prefecture, is connected to Onomichi City in Hiroshima Prefecture by way of the Shimanami Kaido, an expressway that spans across 6 islands above the Seto Inland Sea. Imabari City is properly-identified for its picturesque sea see, called tatoubi, of the Setonaikai Nationwide Park. Due to the surrounding calm seas, Imabari has produced into 1 of the biggest industrial shipping ports in Japan, and is also renowned for its towel sector.

This personal residence was constructed in downtown Imabari for a loved ones of 4. The property is elongated westward from a road on its east, with a spacious yard to the north along a waterway. A 6-story apartment developing towers on the south side of the property. The concern was how to block the line of vision from the apartment creating and sustain privacy, while guaranteeing ample light and ventilation. In buy to meet these needs we created a forty meter concrete screen wall along the south side of the residence. Precise calculations had been done for its dimension and structure.

The structural characteristic we adopted is ukikabe, a floating screen wall, which is suspended above the ground one.5 meters away from the exterior of the residence. An essential function is that it is a concrete wall. The purpose in picking this kind of heavy materials was that it was critical the wall rest in balance with the creating architecturally. The one-story layout was realized in consideration of the structural specifications of the wall and the habitability of the home.

The ukikabe solves a amount of concerns. It efficiently obstructs the see from any floor of the neighboring apartment constructing, however from inside the residence, one particular can see the feet of people approaching the residence. It makes it possible for ample light and ventilation whilst guaranteeing privacy and safety, making an ideal living environment. In terms of bodyweight, ukikabe is nicely balanced to the primary entire body of the house, and also supplies a screen for the air-conditioning unit. With aesthetics in thoughts, the entire exterior surface is strong white, softly capturing the shifting colours of the sky from daylight to twilight. At evening, exterior and interior lights spill by way of the room among the house and the wall to add yet another flavor. The wall serves as a screen to reflect the passage of time.

Indoor rooms are set up primarily based on the ukikabe. The elongated creating that stretches east to west was divided in to north and south with the use of skip floors. By incorporating huge scale multipurpose storage spaces, the residence is created for easy living. Although nevertheless retaining their perform, the interior walls are lowered to steer clear of visual interruption. A wood-grained ceiling is utilized uniformly all through the residence.

One can enjoy an expansive see from the living and dining rooms on the upper skip floor through an uninterrupted glass wall spanning the patio to the swimming pool on the north side of the home. This in mixture with the audio area found to the north east offers wealthy living pleasure.

A single encounters unobstructed views not only by means of the spacious glass walls but also from a variety of locations all through the residence. Light-fat roofing is utilized to safeguard from earthquakes. From any stage inside, one can glimpse the tops of trees through larger sashes, with the sky observed beyond. Soft, dancing light produces ever-modifying seasonal views. The silhouette of rustling leaves and evening’s amber shades on the walls are picturesque, while the distilled light of evening paints yet another mood.

The home is divided by an indoor corridor, relatively like an alley that extends east to west, cutting by means of the patio. It not only gives elegance in depth, assists divide living spaces, but also functions as a wind passage. The wind coming from underneath the ukikabe flows refreshingly via this corridor, producing a gentle alley breeze.

This residence was completed in the spring. Sometimes flower petals flutter from the peach tree in the patio. When enjoying their elegance a pleasant breeze enters the rooms. A single senses spring in the home. Visual elegance matters, but a comfort felt with eyes closed is superior to all. An outdoors that exists inside, an interior that evolves with the outdoor. We have contemplated deeply on this idea and engaged in its creation.”

Photographs by: Takahiro Shimokawa, Toru Kitamura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *