Far Pond by Bates Masi Architects

Bates Masi Architects have made a single household residence in Southampton, New York.

fp_010514_01

fp_010514_02

fp_010514_06

fp_010514_07

fp_010514_08

fp_010514_09

fp_010514_10

From the architects

The waterfront web site of an present 1970’s kit home overlooks layers of wetlands to an estuary, the bay, and the ocean. The consumer set the parameters of trying to keep the current framework whilst doubling the dimension of the property with an addition. The present structure consists of glulam submit and beam construction linked with steel plates. One particular resolution could be to mimic the current architectural language of the post and beam skeletal construction in the addition. Since the current home obviously expressed the structural program, the addition need to also express this. The architect chose to obviously recognize the current technique of the home and develop a dialogue with a contrasting panelized system in the addition. The new technique utilizes prefabricated components that resolve a number of structural and spatial issues. Examining the method of a kit of elements, existing material fabrication technologies are utilized to broaden on this notion. A distinct strategy to sustainability is explored, minimizing waste by simplifying to the crucial parts in purchase to resolve numerous troubles, as a result getting rid of normal building waste. Utilizing a standard as a precedent and establishing a new structural system paired with the latest technologies, a material can achieve multiple duties and heighten the expertise of inhabiting the room.

Prefabricated shear wall panels, employed in light frame building in regions that are hurricane susceptible with substantial force winds, were studied. Most are created from a light gauge metal folded to add strength and rigidity. For our situation the panels had been to be exposed and used for more than just a hidden structural component. A regular light gauge 4×8 steel sheet was folded back and forth along the prolonged axis including the same strength and rigidity to the panel. The resulting 2’ panel locks into adjacent panels and is a structural shear and bearing assembly, as well as a decorative furnishings component.

The new structural panels multitask all through the addition. The reliable steel transitions to a perforated panel that baffles the sunlight in excess of windows and doors. The light quality varies throughout the day as light ranges transition by means of the overlapped perforations. Fins that protrude from the wall panels are laser reduce to accept shelving, seating and countertops. The very same perforated steel gets the dining space chandelier, and the platform for the stair and desk. This a single materials is exhausted in its achievable employs throughout the residence, minimizing the necessity for additional components that call for wasteful shipping and packaging. The secondary infill materials is used through both structures, on the floors, walls and ceilings to unify the previous and the new.

Utilizing new technologies to fabricate customized panels from a common solution accomplishes numerous items: much less materials is needed to accomplish higher structural strength, multiple programs can be integrated into a single material, waste is minimized resulting in a much more powerful strategy to sustainability, and the dialogue amongst the present and new structural systems elevates the knowledge of inhabiting the space.

Architect: Bates Masi Architects
Landscape Layout: Bates Masi Architects

Photography by Bates Masi Architects

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *