Easterbrook House by Dorrington Atcheson Architects

Dorrington Atcheson Architects have lately finished the Easterbrook Home, situated in Auckland, New Zealand.

eh_050914_01

eh_050914_03

eh_050914_04

eh_050914_05

eh_050914_06

eh_050914_08

eh_050914_09

eh_050914_10

eh_050914_13

eh_050914_14

eh_050914_15

Project description

Taking its layout cues from the utilitarian types of a tent and a shed, this Titirangi residence for an extended loved ones is a duo of compact buildings that uses a humble set of components to permit the landscape its rightful spot in the scheme.

Sited for sun, seclusion and views of the surrounding bush, the major dwelling and its ‘mini me’ cousin share an aesthetic and comparable organizing. The major property is conceived as a barn-like pavilion with bedrooms for grownups and children found at opposite ends. A canopy-like roof is strung between these much more-sound bookends to architecturally mimic a tarpaulin.

A modest footprint of 120-square-metres referred to as for meticulous arranging with no wasted space. The aim was to dwell large in this little dwelling. Though the rectangular shape is only 4 metres wide, the soaring mono-pitch roof and complete-height glazing brings a feeling of capaciousness to the principal living zone. A split-truss roof permits an external pergola to shade the house in summertime and clerestory windows bring in lower winter light. The low-essential blend of glulam beams, plywood walls and ceilings, aluminium joinery and concrete floors lends a informal vacation come to feel.

A sunken lounge in the open-prepare living zone is a modern get on the 70s conversation pit and this modify in degree demarcates the space. Developed-in furniture ensured a lot more room saving and consists of an entertainment unit as effectively as an L-shaped banquette backed by bookshelves. Off the kitchen, a set of cavity sliders demarcates a spare bedroom or office. A bed right here folds up into the wall. Board-and-batten detailing on this insertion even more defines this zone and unexpectedly brings the barn-like exterior detailing indoors.

Developed-in bunks in the kids’ bedrooms can readily be converted to a desk – an element which long term proofs the home for a growing loved ones. Pops of principal colour were the consequence of a collaboration among the house owners and the project architect. This is a palette with an unmistakeable character that not only displays the informal, ‘holiday-like’ nature of the architecture, but captures a playfulness that is an daily thrill for children and the young at heart. Established shades of orange, red, yellow and blue on doors, kitchen cabinetry and built-in furnishings are a delightful surprise amidst the otherwise pared-back materiality.

Although the property and its smaller sized counterpart have just been finished, they appear prolonged settled in this verdant surroundings. That is a result of an truthful design that harks back to vernacular buildings and openly inform the story of how they were manufactured.

Architect: Dorrington Atcheson Architects

Photography by Emma-Jane Hetherington

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *