Downley Residence by Birds Portchmouth Russum Architects

London-primarily based architectural firm Birds Portchmouth Russum Architects has developed the Downley Residence.

Completed in 2011, this contemporary residence was created on the website of an previous run, and features a distinctive cylindrical entrance hall.

It is positioned in Hampshire, England, United Kingdom.

Downley House by Birds Portchmouth Russum Architects:

“Introduction & Client’s quick – In 2009 the consumer obtained an existing wreck in the South Downs and held a constrained architectural competitors for a new loved ones residence. Their brief sought tranquil however playful spaces, regional normal textures, contrasts, in a home that was not apparent and optimized the stunning landscape views.

The Architectural Composition – The style is in the genre of English country houses enjoying an unfolding sequence of spaces and views and composed of basic geometric forms nestling inside of the landscape. A promenade is established which reveals shifting experiences of the arcadian surroundings: It commences at the circular arrival court, extends by way of an oak pergola through the inner backyard court, in which the damage stands as a romantic verdant folly, to the cylindrical entrance hall. The inner circulation flows from the entrance hall and guest wing stair along the entrance façade and across the ‘Foudre’ dining hall to connect with a further staircase. This leads to the roof garden which enjoys a panoramic view of the valley and bridges to the hillside to total the promenade into the landscape.

The house is divided into 2 wings, one particular for the family members and one particular for guests, to satisfy the consumers contradictory brief which essential area for their American relatives, while not intruding on their family existence. The wings are linked by a massive ‘foudre’ barrel inspired dining hall at the heart of the architectural promenade, which is aligned on the ruin entrance and has totally opening glazing connecting the inner entrance court to an informal south dealing with sunken terrace. 2 cylindrical towers containing the entrance hall and major staircase are positioned symmetrically either side of the Foudre.

Arranging Constraints – Downley Home is situated in an Area of Exceptional Organic Beauty, now designated as The South Downs Nationwide Park, and for that reason a delicate and inclusive strategy was adopted. A preceding proposal to refurbish and extend the current damage was granted preparing approval in June 2007. The new residence is of related dimension and height to the earlier approval but set further back from the damage. Following consultation with East Hampshire District Council, The South Downs National Park and Buriton Parish Council, the last application was submitted in March 2010 and permission was granted in May possibly 2010. Strategy of Construction and Components – The concrete ground slab and retaining walls had been erected 1st. The primary construction of the residence was then constructed from pre-fabricated cross laminated timber (CLT) wall and floor panels, which had been craned into area in 6 weeks. The guest and loved ones wings employed flat CLT panels, lined with insulation and clad with both regional stone, timber or render. The ‘Foudre’ has laminated timber ribs above which curved CLT panels produce a structural shell covered with insulation and a copper roof. This innovative sustainable construction enabled the total envelope to be speedily established and sealed to facilitate internal fitting out.

Procurement and Programme – The consumer was assisted by undertaking managers and a internet site manager to organise procurement and managed the building approach himself, immediately appointing sub contractors using packages of details ready by the design and style staff. The client created a non-conflictual ambiance wherein all energies were directed in the direction of efficiently producing an very substantial good quality property. He sought that all builders and craftsmen ‘take ownership’ of their function, be proud of their tips, capabilities and the final good quality. Exactly where suitable, the consumer prioritised the quality of the craftsmanship in excess of pace of construction. Work began on internet site in June 2010, and the consumer moved in for Christmas 2011 with all excellent perform finished by April 2012. There have been no key setbacks to programme, other than a handful of weeks misplaced due to snow restricting use of the steep and narrow access street. Expense – The client maintained close management in excess of the developing price range, programme and procurement. He successfully undertook the role of main contractor and sought appropriately aggressive subcontracts. As a result the venture was really cost efficient and was finished to his general price range of £2.5 million.

Sustainability & Inclusiveness – The house employs natural and locally sourced materials, a prefabricated timber construction and sophisticated environmental technique to produce a very lower power property. A blend of higher insulation with good air sealing, earth tubes, mechanical ventilation with heat recovery and a ground supply heat pump ensured no extra power was necessary for heating last winter. The property has manufactured a unique style contribution in the South Downs, generating good curiosity within the regional neighborhood including internet hosting an educational day for Ditcham Park School pupils to learn about the environmental and ecological technologies used.”

Photographs courtesy of Birds Portchmouth Russum Architects, Nick Kane

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *