Corte San Pietro by Daniela Amoroso

Positioned in Matera, Italy, Corte San Pietro is a gorgeous hotel designed by Daniela Amoroso.

The interior’s rough stone walls and heavy ceiling beams give it a rustic air, and its carefully chosen furnishings give it a finishing touch of sophistication.


Corte San Pietro by Daniela Amoroso:

“Matera is one particular of the most ancient cities in the planet and its territory consists of the proof of human settlements as from the Palaeolithic occasions.

The Sassi districts, World Heritage web site, are the unique urban core of the city and, primarily based on all-natural caves, they have been additional extended more than the millenniums to be turned into even more complex structures.An intricate ne2rk of streets, alleyways, inner courtyards and neighbourhoods overlooked by habitations of all sizes, ancient defensive walls, towers, warehouses, wine cellars and cisterns. A never ever-ending excavated and developed program.

In the really heart of the Sassi district, an abandoned structure in disuse dating back to the XVII. C and which surrounds an inner courtyard has been restored and reinvented to be turned into new spaces of a hotel.

Useless architectural contamination and superfluous layers of pavement have been removed, uncovering the original tufa stonework topped with vaults: the historical structure has been laid bare, as an architectural evidence to confront and dialogue with. In this search for essence, authentic, pure area totally free from extra, we can understand the Wabi spirit conceived by the Belgian Axel Vervoordt.

The historical locations, total of an eye-catching identity, harmoniously and exactly mix to the comfort and to the refined and classy style.

Turned into refined hotel rooms, the former habitations at the ground floor overlook an inner courtyard which, thanks to lengthy and correct restoration performs, is characterized by an original stone pavement known as “a chiancarelle”.

Enlightened with candle lights in the evening, the courtyard becomes really cosy and intimate, giving a sense of safety.

From the entrance in By way of B. Buozzi, guests are greeted as in a personal residence in the graceful and cosy reception, elegantly furnished, via which it is possible to entry the personal courtyard.

The rooms found all all around the courtyard are rigorously monochromatic, characterized by chestnut brown shades, from the beige of the stone to the brown of the wood and the weathering steel. Soil, stone pavement and the all-natural colour of the stone turn out to be wall, ceiling and sitting.

The consistent search for a connection amongst the a variety of inner rooms and the landscape is the quite base of this combination of nearby stone, wood and iron in each single area with diverse proportions according to a linear and essential layout. Poor components typically combined to a nation type turn out to be light and modern day.

The linen curtains of the entrance doors skillfully produced by hand allow a bright light attain the first location of every area dedicated to sitting/residing location and loosen up whereas the following personal regions carved out from the rock encounter, are enlightened by way of skylights from the vaults. These tiny windows, from above, enable beams of light to alternate with big dark intimate places.

Tufa arches introduce to bathrooms, intimate and cosy spaces featured by niches and cavities now containing massive stone bathtubs or showers.

The interior layout is based mostly on restored vintage furnishings and standard equipment. Nature and timeworn objects flawlessly suit each single area by way of numerous furnishing elements: old benches in century-previous chestnut tree turn out to be either doors, shelves or tables, previous wooden chairs frames grow to be towel holders, tree logs turn into stools or bedside tables.

The complete hotel create horizontally all about an area, the courtyard, characterized by slight variations of level and surrounded by 5 rooms, the reception hall and the breakfast area, in an ancient standard system which features the total structure.

Beneath the hotel, beneath ground, are positioned 8 bell-shaped cisterns, proof of the former system for the assortment of rainwater and outstanding example of sustainability. Rainwater had been forwarded by means of gutters, drainpipes and channelings down to the cisterns linked to the habitations. Cisterns are visitable by way of narrow inner passages. Going by way of the changeable silence of a cave and adapting ourselves to these dark environments indicates to be immerged into yet another dimension, where it is possible to seize the deepest and ancestral meaning of these locations, of this land. It is a spot in which to feed our souls and come to feel a robust wellbeing.”

Photos by: PierMario Ruggeri

Click any photograph to see a larger image – Use buttons or j/k/arrow keys to navigate by means of the content articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *