copaiba residence.jpg

Copaiba Residence By Macedo, Gomes & Sobreira

By Holly – Classes: Bookshelf, Dining Area, Hall and Entrance, Houses, Living Room, Terrace   

Brazilian architectural firm Macedo, Gomes & Sobreira has developed the Copaiba Residence.

Finished in 2013, this 3,552 square foot modern residence was constructed in an L-shape, producing a courtyard around a huge copaiba tree.

It is found in Brasília, Brazil.

Copaiba Residence by Macedo, Gomes & Sobreira:

“The primary reference for the design concept of this residence developed in Brasilia is its the landscape: in the whole lot, a leafy Copaiba tree and a tiny portion of “cerrado” vegetation (tropical savannah typical from the central area of Brazil), and towards east, a mountain range see.

The house major access and its distribution on the web site are defined by the courtyard created about the Copaiba tree. At the ground floor the home is formed by an L shaped block, in which the kitchen, living room and the bedrooms are linked to the cerrado vegetation via a extended veranda which extends along all spaces, making a transition amongst inside and outdoors and at the exact same time guarding the internal spaces from sun and rain. Brasilia climate allows (and demands) the task openness and enables passive remedies, so no ar-conditioning (cooling or heating) is essential. Bathrooms are found at the west portion of the groundfloor block, protecting bedrooms from the west sun. Solutions, guest bedroom and garage/multifunctional space are located at the north portion of the L form block, defining the courtyard.

The prismatic block at the second floor, when superimposed to the L shaped block, defines – at the ground floor – the area of the deck (extended veranda) and enables the double height at the residing room, connecting it visually to the library and multimedia area situated upstairs. The guardrails are developed as bookshelves for the family members library, so books are visually present all the time at the home, as household demanded.

The interior is mostly defined by wood finishing: floor, ceiling and frames made of native wood, creating a cozy ambience and integration to the surrounding nature. The tile panel at the garage and multifunction space wall was conceived with the loved ones children, in homage to Athos Bulcão (artist who collaborated with Niemeyer in several functions in Brasilia) and the folk culture of Pernambuco (state at the northeast of Brazil).”

Pictures by: Joana França

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *