Cloud Street Residence by AWA

Ana Williamson Architect have finished the remodel of a property in Menlo Park, California.

cs_240414_01

cs_240414_03

cs_240414_04

cs_240414_05

cs_240414_06

cs_240414_07

cs_240414_10

Undertaking description

Cloud Street Home started as a cramped 900 SF cottage on a 50’x100’ great deal. Budget constraints needed a single story resolution, accomplished by reusing the current foundation although including 500 SF of flexible indoor/outside space. The ultimate style features abundant all-natural light, sustainable materials, and totally integrated indoor/outdoor rooms.

The major objectives of the project demand entirely rethinking the present ill-conceived spaces, improving the all round flow to improve connections to the outdoors and bring in as a lot daylight as attainable. With this degree of compactness, all residing spaces want to “work hard”, with every element serving double duty.

The new floor strategy is organized along a vaulted central spine separating public and private zones. Massive glazed bi-fold doors open the dining space to the patio, making a courtyard. By maximizing the connection to the yards and generating accessible outdoor rooms, the entire site gets to be integral to the each day life of the homeowners and their younger kids.

Though the finished property is a modest 1465 SF, it feels considerably larger since of its relaxed volume. The roofline is entirely reworked to vault the ceilings and enable for clerestory windows. The residence is now maximally flooded with daylight for its orientation, passively warming the property in winter and contributing to natural ventilation in summer.

Designers by coaching, the home owners enjoyed the process of material exploration and experimentation. In the long run, they chose materials the 2 for their aesthetics and their inherent and at times revolutionary sustainable properties. The peaked brise soleil and front and rear decks are constructed with acetylated wood. This material minimizes water absorption, generating it very resilient and much more dimensionally steady. The kitchen cabinets are faced with a large overall performance fiber composite veneer created to be a timber free of charge option. Both of these are comparatively new items to the sustainable industry.

The front of the property, with its gracious porch and native landscaping, supplies a community-friendly gesture towards the street. The property is much more modern day than its counterparts on the block and in careful retaining with the scale of the unique context of the cottage. Its daring shade scheme and sharp geometric lines usually appeal to the interest of passersby and fosters impromptu interactions amongst the property owners and their neighbors.

The combination of substantial and difficult constraints, along with insightful property owners presents an possibility for fantastic outcomes. The complete engagement and trust of the property owners during this undertaking have been crucial components of its achievement.

Design and style: Ana Williamson Architect

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *