Casa VR by Elías Rizo Arquitectos

By Magaly • 38 mins in the past

Casa VR is a private residence made by Elías Rizo Arquitectos in 2013.

This contemporary house is situated in Tapalpa, Jalisco, Mexico, and sits on a 58,125 square foot whole lot.


Casa VR by Elías Rizo Arquitectos (1)

Casa VR by Elías Rizo Arquitectos (2) Casa VR by Elías Rizo Arquitectos (3) Casa VR by Elías Rizo Arquitectos (4) Casa VR by Elías Rizo Arquitectos (5) Casa VR by Elías Rizo Arquitectos (6) Casa VR by Elías Rizo Arquitectos (7) Casa VR by Elías Rizo Arquitectos (8) Casa VR by Elías Rizo Arquitectos (9) Casa VR by Elías Rizo Arquitectos (10) Casa VR by Elías Rizo Arquitectos (11) Casa VR by Elías Rizo Arquitectos (12) Casa VR by Elías Rizo Arquitectos (13) Casa VR by Elías Rizo Arquitectos (14) Casa VR by Elías Rizo Arquitectos (15)

Casa VR by Elías Rizo Arquitectos:

“Casa VR, situated in a secluded location close to the town of Tapalpa, is an exercise in clarity and functionality. The program is arranged on 4 quadrants, which are defined by the intersection of 2 main circulation axes. Inside of this method, spaces are distributed in accordance to privacy needs and affinity. The layout of the home was driven by the want to enable it to connect with the outdoors and to converse with its regional context making use of a modern vocabulary: the building affords ample views and is accessible by way of a variety of entry points, even though its stark geometry is expressed with neighborhood supplies and rustic finishes that have been executed with precision.

The residence appears as a horizontal element inserted in a forest clearing, surrounded by pines and oaks. The building’s front façade is reasonably opaque and has couple of openings. At the back of the house, however, the walls turn into windows or non-existent, to allow daylight in and to get in the views of a big lawn and the landscape past. A long circulation axis that runs north – south bisects the house’s rectangular footprint, whilst a broad entry vestibule splits the developing transversally and mediates in between the personal and public areas of the residence.

Within the private (south) block, the longitudinal passageway divides the plan into 2 distinct zones. The southeast quadrant contains 3 bedrooms, each and every fitted with its own bathroom, and a family members space the southwest quadrant houses the service spaces, a stairway and the garage. On the 2nd degree, the master suite spreads out across both quadrants and provides private accessibility to a generous roof terrace. In the public (north) block of the property, the longitudinal axis turns into a permeable window membrane that can be hidden away to fuse the northeast and northwest quadrants these include the outdoor veranda and the kitchen, dining and living cluster, respectively.

The materials were articulated with wonderful care. The building consists largely of a series of masonry walls constructed from stone of nearby extraction. The personal (north) wing of the residence is roofed by a concrete slab while the public locations are sheltered by a tiled roof atop wood decking, supported by a series of wooden beams. A steel frame lifts the eaves to develop an inward slope on the roof. Aside from the ceiling on public regions, wood is also used on cabinetry, on window frames and as sheathing for the master suite block. Steel accents are visible in various spots during the property, like the stair railings, the roof planter-parapet, and the frame at the open end of the 2nd floor volume.”

Casa VR by Elías Rizo Arquitectos (16) Casa VR by Elías Rizo Arquitectos (17)

Photos by: Marcos García

Click any photograph to see a more substantial picture – Use buttons or j/k/arrow keys to navigate by means of the content articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *