Casa Rubalcaba by Carlos de Riaño Lozano

By Magaly – Categories: Art, Bathroom, Bedroom, Ahead of Soon after, Bookshelf, Fireplace, Houses, Kitchen, Residing Space, Remodeling, Staircase, Examine Room, Wall Decor   

Casa Rubalcaba is a rehabilitation venture carried out by Carlos de Riaño Lozano, and it is situated in Rubalcaba, Cantabria, Spain.

The home is surrounded by postcard-design rolling hills, and the exterior displays its rustic origins by the use of rough rock to create its facade.


Casa Rubalcaba by Carlos de Riaño Lozano:

“This plot is situated in the Rubalcaba district of Liérganes and faces what was after the ancient “Camino Real” that ran parallel to what is now San Roque de Riomiera road.

One of the façades overlooks an open room which, by all appearances, was probably a square just before the aforementioned street detached and sunk the magnificent chapel of Santa María La Blanca. It is a normally mountainous rural setting, fairly distorted by the misguided intervention in the close by buildings. Inside a quick distance of the town was this casona or huge home, which belonged to the Rubalcabas in ancient occasions, and which is in the exact same district as the well-known cross, chapel, mill and bridge in excess of the River Miera. In accordance to historical information and the foundations of at least 2 casonas that have been discovered, the district seems to have been far more densely populated amongst the 17th and 19th centuries.

Numerous answers have been considered for this consumer, from the building of a new a single- or 2-storey residence on the slope of the hill to the restoration of the dilapidated building.

Approximately 120 years outdated, the residence is of no artistic value, but it has the dignity of the anonymous and well-known architecture that is so sought soon after today. It is also etched in the recollections of many generations and its demolition, consequently, would have altered the landscape even more. It was for this explanation that it was at some point decided to keep and restore it.

Even so, the layout we had in mind could not be accommodated in the interior. It worked flawlessly effectively as a major building, but 2 pavilions had to be additional to cater to the client’s wants. Consequently, a pavilion was developed on either side of the major building: a single, with a square plan and 2 floors, to property the garage and a library, and an additional, with a rectangular program and 2 storeys, to accommodate the utilities, a wine cellar and the guestrooms. The slope of the terrain half buries these volumes which are arranged like organic platforms and open straight onto the back backyard – by means of the guest pavilion in the initial case – and by way of the sun terrace/bridge in the situation of the primary constructing.

The idea of extending the volume of the principal building was dismissed in favour of including 2 extensions with separate makes use of and compositions but connected by bridges so as to have significantly less of an affect on the rural surroundings. The consequence is a modest complicated in retaining with standard mountain architecture. The house is accessed from the street through a walled yard close to the outdated creating and the garage/library pavilion. A covered room among the 2 affords the visitor a magnificent view of the “Peña Pelada” mountain just before coming into the house.”

Pictures by: Miguel de Guzmán

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *