Casa ROC by Nook Architects

Casa ROC is a residential venture located in Barcelona, Spain.

It was finished in 2012 by Nook Architects.


Casa ROC by Nook Architects:

“Located in Barcelona’s historic Gothic Quarter, this residence was initial found on a extremely precarious state.

A number of interventions of diverse time periods and of minimal building top quality had accumulated, layering on leading of the authentic construction. Its distribution was the result of frequent customs of the past in which the area was highly compartmentalized, creating little rooms with minor or no organic light or ventilation.

It was clear from the starting that the room had to be oxygenated, specifically since of its limited dimensions, but the existence of a bearing wall that divides the apartment in 2 halves produced us ponder about how to accomplish the feeling of a steady room while integrating the rigid input that the framework had to supply.

For that reason, we came up with the thought of a box that wrapped and integrated the bearing wall, containing the moist places of the apartment, simultaneously dividing the residence in night and day zones, and separating the new development from the salvaged original characteristics. To additional exploit this thought of a box and its interior spot inside the apartment, dark finishes have been utilized in the 2 the kitchen and the bathroom, as a result the moist locations of the residence are perceived as dark closets that open up to the white, neutral, and luminous areas that surround it.

The kitchen is anchored to the bearing wall on the side that faces the exterior facade, and is open to the residing spot which characteristics its original mosaic tiles, restored wooden beams and up to date exterior doors and windows. These had been refurbished in buy to protect the authentic woodwork but meet current comfort requirements by substituting the authentic glass with double-glazed panels.

The bathroom was positioned on the other side of the wall and opening up to the bedroom, which faces a a lot calmer interior courtyard. Right here, a warmer and modern language was utilised.

The aluminum windows have been changed to normal wood. These have been also created greater and the after gloomy gallery was transformed into a sunny terrace to carry in far more natural light.

Putting the moist locations in the core of the residence, nevertheless, presented an additional challenge simply because there was no plumbing installation in the interior. The only sanitary drainage pipe was found on the exterior gallery, exactly where a tiny bathroom had been built. This was solved by elevating the entire floor degree of the bedroom-bathroom, more emphasizing this region as the newly created night zone.

A limited spending budget was an incentive for ingenious suggestions and for scarifying characteristics that are not vital in a a single-user apartment, consequently a single sliding door, dubbed “3 in 1”, eliminates the need to have for numerous doors: a single can pick to both shut the bedroom, close the bathroom or close the water closet.”

“Before” Floor Plan
“After” Floor Strategy
Section

Photographs by: nieve | Productora Audiovisual

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *