Casa OV by Costa Calsamiglia Arquitecte

By Admin – Classes: Apartments, Bedroom, Dining Space, Interior Style, Kitchen, Residing Area, Staircase   

Barcelona-primarily based studio Costa Calsamiglia Arquitecte finished the Casa OV task in 2012.

This warehouse conversion is located in Tarrega, a city in Catalonia, Spain.


Casa OV by Costa Calsamiglia Arquitecte:

“The city of Tarrega is traditionally a city with an crucial sector force . In 1918 Josep Trepat founded an agricultural machinery business that grew speedily and sold all its items all through Spain. Initially , stood in tiny dimension warehouses within the urban grid of the city. They had been manufactured machines of a variety of varieties and the first designs of agricultural machinery, without having engine, that have been set up on animals .

When in 1931 , offered the continued development of the business, made a decision to move production to the outskirts of the town , a great quantity of this warehouses were freed and they had been occupied by modest organization, workshops or utilised as storage spaces.

In a single of this warehouses is where the project is produced.

The original thought, appeared in the quite very first conversations among the architect, Guim Costa, and the interior designer, Oriol Vidal (also the proprietor and the future consumer) was to conserve the essence of the previous warehouse that had fantastic historical value connected to the industrial heritage of the city and a amount of exciting structural aspects such as masonry walls and wooden beams, some with common holes at a single end of which was taken down from the woods of the upper elements of the Pyrenees by the so referred to as “raiers” by way of the river Noguera Pallaresa .

Therefore, it was made a decision that the new metal construction were to be “autonomous” and separated more than the outdated . The other essential decision, provided that the warehouse had very few openings to the outside and could not be opened because they have been all party walls, unless of course the façade to the street, was to open a massive interior patio, close to which the program of the house would simply be accommodated.

Thus, the 2 principal axes of the undertaking at its inception had been:

  • Respect for the heritage inherited,
  • Search for light and ventilation by way of a huge interior patio.

These had been the 2 main venture decisions. From there the plan flowed comfortably.”

Photos by: Anton Briansó

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *