Casa 2G in Mexico by S-AR

Casa 2G is a 360 square meter single household house situated in San Pedro Garza Garcia, Mexico made by S-AR (Stación-Arquitectura), an architectural firm based mostly in Monterrey, Mexico.

The property was created as a sanctuary from the surrounding urban environment, as nicely as a series of memorable architectural spaces with the folks that live in them at their conceptual core.
Casa 2G generates sensory experiences and moments that enrich its inhabitant’s day-to-day lives, thanks in element to its sparse materiality and handmade characteristics, which pay out tribute to the artisan function of neighborhood craftsmen. The nature of this space contrasts with false suggestions of human progress in a planet dominated by appearances and trends.

By taking a morning tour of Casa 2-G, the viewers are capable to knowledge people specific daily moments spent in the home. As the windows open, we consider in the natural changes in the environment, and we witness the dialogue amongst the residence and the natural light as it evolves during the day.

Come nightfall, the house opens up its spaces so that the light from the fire can fill us with peace as it vibrates over the raw surfaces of its walls. In Casa 2G, ordinary routine is pleasantly interrupted, and transformed into memorable moments of harmony and spiritual consciousness.

Proposed as a simple property, the venture is a simple rectangular volume with a courtyard that divides the social from the personal location. Positioned in a residential area, the volume starts handful of meters behind the line of the street making a courtyard for pedestrian and vehicular accessibility.

A concrete wall with a door is to simplify the layout of the facade of the house, producing it as basic as possible. However, this lack of openings to the street, contrasts with a broad open interior area that visually connects the whole social region with the central patio, the backyard and the SierraMadreMountains filling the interior spaces with light and normal ventilation and establishing a powerful dialogue with the landscape.

The private rooms are protected by a segmented wall that allows privacy also every single personal room has a private patio to bring lighting and ventilation. The social location is a steady sequence of kitchen, dining area, lounge and a large terrace that connects to the rear backyard.

Doors, windows, metalwork and construction system are the most standard possible. The materials are left in a raw and normal way. Several of them have been done on website utilizing materials and neighborhood labor with the intention of rescuing traditional constructive techniques and jobs that have been displaced by a market place of prefabricated supplies, which generates minimal nearby employment and architecture
based mostly on repetition and mass.

Manual opening methods for windows and skylights and doors were developed specifically for the venture, created by working closely with skilled nearby carpenters and blacksmiths. The architecture of the residence invites the users to be element of their materials framework. The use of the residence generates a direct knowledge with components, tactile sensations and a various consciousness of the
elements that are part of the housein times of severe lack of make contact with in between men and women and objects and also between men and women and architecture.

Hence 90% of the parts of the property have been produced by neighborhood labor and have only employed the lowest quantity of industrial components to protect the important concept of the venture.

Structurally, the total volume manufactured of reinforced concrete created in web site (walls, slabs and inverted beams) floats on a platform that assists to provide insulation for the interior area, also the orientation of the house assures the safety of the solar incidence using the existing trees on the web site which bring shade to the roof of the houseand also making use of larger volumes of neighboring houses.

The home is a reinforced concrete monolith that has been perforated to generate the interior space which is then defined with a glass membrane to emphasize the continuity of the material in floors, walls and slabs and its top quality to be progressively transformed by the motion of the light and the shadows that occurs the 2 inside and outdoors of the property during the course of the day.

Posted by Michelle Lesser at 24 February, 2014

Include a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *