7b4c1  blackpool house 01 800x1000.jpg

Blackpool House by Glamuzina Paterson Architects

By Holly – Categories: Bedroom, Bookshelf, Decorative Equipment, Dining Space, Houses, Interior Layout, Kitchen, Living Area, Staircase, Terrace   

Auckland-based mostly architectural company Glamuzina Paterson Architects has developed the Blackpool House.

Completed in 2012, this tiny 872 square foot contemporary residence features 4 split ranges and substantial ceilings, offering the interior a spacious ambiance.

It is positioned in in Auckland, New Zealand.

Blackpool House by Glamuzina Paterson Architects:

“The property at Blackpool, Waiheke stands as a black monolith in a densely populated native landscape. The brief was to style a house that was at property in the tree canopy. The architectural solution produced a tower that vertically responded to the topography and permitted choreographed connections to the landscape.

Entry to the steep web site is from above and you descend by way of dense native trees, along a winding path exactly where you are presented with an entry porch lower into the austere type. The southern wall is conceived as a defensive wall anchoring the constructing into the website, and setting up a layering of the room inside. The entry compresses you on arrival, followed by a sense of growth supplied by the interior double height room beyond.

The tower is a one bedroom house for a couple, and was completed on a extremely modest spending budget. The property consists of 4 interior split ranges and 2 decks that let for various connections to the landscape, with kitchen and dining on one level and living 900 mm under. The second floor has a bedroom and bathroom with a mezzanine library on the stair landing. Ground floor footprint is 47m2 with 34m2 across the second floor and mezzanine.

The chiselled roof form, shifting floor plates and deck comply with the contours of the land. The undulating north-west encounter responds to the enclosure of the tree canopy, negotiating the connection amongst interior and exterior problems. The dining area seems across to a deck to the east and back into the double height volume of the residing space.

To obtain a singular and constant kind in the landscape, black metal cladding for the exterior skin and aluminium joinery for the apertures was picked. Recycled totara floor was utilized for the flooring with pine with a clearcote finish for dinning ceiling and void walls. The void ceiling has dark stained Meranti ply and black rafters.

The interior is seen as a poche’ cutting of the inner volume producing a series of surface circumstances which articulate the system inside of the residence. The volumes accentuates the verticality of the internet site, and permits differing spatial parti from intimate to huge. The library rises up by way of the space to the intimate mezzanine turning out to be a vertical- expose’ of programmed framework which terminates at the ceiling rafters. The irregular and undulating north encounter responds to the enclosure of the tree canopy.”

Photos by: Samuel Hartnett

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *