Bitxo Residence by Lagula Arquitectes

Bitxo Property stands on the gentle hills of the Pre-Pyrenean landscape of Graugés, in the Berguedá area, 100 kilometres north of Barcelona, with the Queralt mountain range at the background and situated in between mountain type houses.The owners, Xavier and Queralt, both of them musicians, obtain, about twenty many years ago, a plot to increase the stave, in which to the score of their lives. More than time, with no rush. The style and construction of housing extends for above 10 years, right up until today.

In contact with the ground, the lines of the stave get broken, absorb the trace of an outdated path and set a diagonal on the site which then serves to structure a hierarchic procedure, including factors and processes, which are utilized to feel the property, and build it with a dramatic concrete framework loading a ceramic lattice. The spaces are defined by cost-free-standing bodies lined with colourful glazed ceramic, below the concrete slab covered in Arabic tiles coated in classic colour, as the regional principles mandate.

Beginning at the entrance, under the lattice, the spaces and rooms are arranged, structured along the trace, in a spiral movement that initially follows the organic slope with a ramp major to the kitchen, and a double-height dining and residing rooms. The ascent continues, with half height levels to tight the spaces against the concrete slab of the roof in correspondence to the privacy of the principal and secondary bedrooms and service rooms. The finish of the stroll, finished only in the task with a fireman’s pole, leads to the taking part in space for youngsters, redundant element for the entire residence is, in reality, their playground.

The Bitxo Residence is the unpredictable end result of a predictable and restrictive legislation, which regulates the creation of any new architecture to be presumably erected in a respectful manner in direction of the site and the traditional buildings.

Nonetheless, a stone or ceramic façade, a standard tile roofing or the nearby pastel colour chart, as set in the neighborhood regulations, are not ample to mimic the atmosphere, nor to produce an architecture to be an “expression of its time” as pursued by contemporary culture given that the early twentieth century.

Bitxo House is a research on these circumstances of begin: if the components are set by the laws, the geometry expresses itself as a strong device to turn round. The residence is positioned perpendicular to the street, with a single slope roof that decreases the front façade to a huge window. The property bows to the street opposing to the acts of assertiveness of the proud neighbouring facades. Alternatively, the primary volume is concentrated in the direction of the backyard, exactly where it achieves much more privacy, away from street, zealously hiding the outside daily life of its inhabitants.

In contrast, its primary facade is perceived only tangentially, and extends throughout the internet site structuring the primary entire body and the pool and garden shed volumes. The roof, with the slope and coating material set by rules, gets a unifying component of the spaces beneath, while shaping them, as it gets closer or higher to the ground, characterizing the far more public or private rooms beneath.

It is tough to assess progress of information in a discipline such as architecture. We only have the intuition of having prevented a setback in the on-going development of the planet in that single stage. Far more info on Lagula Arquitectes website.

Posted by Michelle Lesser at 7 February, 2014

Add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *