Baleia Condo by Studio Arthur Casas

Studio Arthur Casas have designed the Baleia Condominium in São Sebastião, Brazil.

bc_221113_06

Description

The area of this condo is special, between a massive rain forest reserve that covers the mountains of Serra do Mar and the virtually untouched seashore of Baleia, in the northern coast of the state of São Paulo. Our consumer wanted to build 4 houses in the plot that is reasonably small. The project had to ally privacy for every house with an architecture that must reveal the landscape.

Our idea was to produce a single program for all the homes that must perform as a unity taking benefit of the diagonal of the plot. By undertaking so the wall of the neighboring home could turn into an fascinating space for the adjacent residence, in a delicate game of constructed and empty spaces. The property is comparatively narrow but extremely rich in paths and views.

Description continued following the gallery

Description continued

The part demonstrates quite clearly this division of spaces. A central patio becomes an interior garden although bringing abundant light to the core of the home.

On the ground floor prepare one particular may observe this intention of generating a path exactly where the landscape is exposed in layers as we technique the seaside. The house is produced of 2 distinct volumes linked by a corridor next to the patio. On the very first block are the services locations, kitchen and dining space. The ceiling is low, the dining space completely open to the patio from exactly where we can have a view to the sea. The spaces are reduced except for the double height residing space. The glass door can slide fully outside the house, accentuating this integration in between interior and exterior. The terrace is steady to the residing area. A barbecue space was produced underneath the master bedroom, separated from the terrace by a wall that supports the cantilever.In front of the terrace there’s a swimming pool with a Jacuzzi, a sauna was produced underneath.

The stairs are separated from the corridors by a glass wall, that enables the light from the zenithal slit to invade all the floors. The 2nd floor is covered in wood in contrast with the stone of the ground floor. The guestrooms are distributed on one side of the home with a see to the neighbors wall. This wall gets a vertical garden, rendering much more relaxed the near presence of the neighbor’s home. The corridor that connects the 2 volumes has wooden louvers on each sides, that allow an superb organic ventilation of the property. Soon after passing by the closet and bathroom the view is lead to the master bedroom in which a window was positioned in the corner, framing the seashore.

On the second floor a residence theater and a small kitchen have been placed on the 1st block. To permit the see of the seashore from the residence theater the green roof above the residing space is decrease. A solarium was positioned above the master bedroom, with a generous view of the sea and the mountains behind the residence.

All during the residence the spaces are created with diagonal views to other spaces, in a consistent game of fusion among inside and outdoors. The undertaking responds to the challenge of trying to keep privacy amongst 4 shut neighbors with no dropping the magnificent views of the surrounding landscape. The materials and textures delimitate intimate and public spaces, by the use of wood and stone. The façade is produced of bricks. It is a seashore house that has a robust Brazilian character by means of a modern vocabulary, taking benefit of our certain climate and special landscape.

Style: Studio Arthur Casas
Photography: Fernando Guerra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *