Aroeira III House by ColectivArquitectura

Aroeira III Residence is a private residence designed by ColectivArquitectura.

Completed in 2011, it is situated in Aroeira, Portugal.


Aroeira III House by ColectivArquitectura (1)

Aroeira III House by ColectivArquitectura (2) Aroeira III House by ColectivArquitectura (5) Aroeira III House by ColectivArquitectura (7) Aroeira III House by ColectivArquitectura (8) Aroeira III House by ColectivArquitectura (9) Aroeira III House by ColectivArquitectura (10) Aroeira III House by ColectivArquitectura (11) Aroeira III House by ColectivArquitectura (12) Aroeira III House by ColectivArquitectura (13) Aroeira III House by ColectivArquitectura (14) Aroeira III House by ColectivArquitectura (15) Aroeira III House by ColectivArquitectura (16) Aroeira III House by ColectivArquitectura (17) Aroeira III House by ColectivArquitectura (18) Aroeira III House by ColectivArquitectura (19) Aroeira III House by ColectivArquitectura (20) Aroeira III House by ColectivArquitectura (21) Aroeira III House by ColectivArquitectura (22) Aroeira III House by ColectivArquitectura (23)

Aroeira III Residence by ColectivArquitectura:

“To consider advantage of the characteristics of the plot, sun exposure, the natural slope of the terrain and the close by surroundings, we chose to define a volume in which the horizontality prevails and that, even though split into 2 ranges, the image of earthen construction does prevail by partially burying the lower floor degree, in contrast with the verticality of the existing trees.

The building with reinforced construction, and visible concrete on the decrease floor, assuming the perform of the material and with a construction and coating of Cumarú wood upstairs – with significant benefits in thermal and acoustic comfort -, develops in a U-form type, defined by 3 intersecting volumes, forming an open courtyard to the West, restricted, to the South, by the swimming pool.

The ground level, partially buried, is occupied by a storage compartment in the basement region, a 2-vehicle garage and the entrance hall, each with North dealing with accessibility, a help room with private toilet and a compartment that serves simultaneously as laundry and a poolside toilet, the swimming pool getting located to the east. There is also a tiny compartment for pool equipment, with access only from the outside.

Upstairs, the non-permanence areas, as the vestibule and part of the circulation locations, face North.

The master bedroom, with toilet support, faces South and West, the remaining 2 bedrooms, also facing South, flip to the patio, the kitchen faces South and East, and the residing room faces South and North, taking benefit of the visual threading on the pool and the golf programs of the allotment, as well as on the patio.

The intervention in the landscaping, includes a car access to the North spot of the plot, and was designed taking into consideration the preservation and reinforcement of the present plant species.”

Pictures by: FG+SG

Click any photograph to see a bigger image – Use buttons or j/k/arrow keys to navigate by way of the content articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *