Andrew Street by a-dlab

Singaporean architectural firm a-dlab has developed Andrew Road.

Built on a sloping landscape, one particular would by no means guess the grand construction that lies behind the modern and understated street level facade. 

Finished in 2013, this 6,997 square foot modern bungalow is situated in Singapore.

Andrew Road by a-dlab:

“Situated in the nicely-identified Caldecott area of central Singapore, this bungalow by A D Lab enjoys the relaxed atmosphere of its quaint residential neighbourhood with stunning views of the MacRitchie Reservoir, 1 of the nation’s most well-liked nature reserves. The architects, even so, had to contend with the site’s proximity to a occupied highway, that even though is not noticeable from the web site, produces a important quantity of noise. The undulating terrain of the neighbourhood is quite unusual in Singapore, and produces a streetscape whereby the plots of land are about a storey beneath the street level. As such, each property along the street is entered from the 2nd storey level. The architects took advantage of this unusual situation to decrease most of the communal facilities down into a sunken court that shields them from the noise of the highway, as well as heightens the level of privacy and intimacy of the house.

From the external entrance of the property, the architectural expression is really understated. The architects stored the developed kind over street degree as ground-hugging as possible by producing the roofs appear as folds and peels in the landscape. This understated expression is more assisted by the folding of the roof downward towards the outer edges of the property. The internal spatial expression of this tilting roof form gives the opposite expertise, whereby the entrance to the spaces are lower and rise upward from the entry, making the sensation of an enlarging, grand internal area that simultaneously prospects the eyes upward to the sky, as effectively as downward to the intimate central courtyard under. The undulating and folding roof form is covered in turf, additional defining it as a continuation of the surrounding green landscape. At specified places, the roof folds up from the earth degree to permit wind and light into the sunken courtyard.

In one more move to boost privacy, A D Lab encircles the principal rooms at all levels with circulation room that acts as noise buffers. The corridors and staircases wrap all around the outer perimeter of the home, focusing the see from the rooms in the direction of the central courtyard, as well as creating a sense of drama about the movement of a particular person by means of the house. The “viewer” moves by means of the property by means of these corridors that are at occasions hidden hallways behind the rooms and at other times open out to theatrical balcony-like spaces that see down to the garden and major residing spaces.

The owner lives in this residence with his mother and father, so this ne2rk of hidden and detached corridors enables the inhabitants the versatility of moving close to the home either subtly or in full view dependent on the various social circumstance and need for privacy. The central courtyard is a personal and serene oasis. A luxurious swimming pool cools the courtyard along with a series of indoor and outside water functions that separate the principal public rooms from each and every other and deliver the pool component into the home itself.”

Photos by: Derek Swalwell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *