9X9 Experimental House by Studio Archiholic

9X9 Experimental House is a personal residence designed by Studio Archiholic.

It is located in Gyeonggi-do, South Korea, and was finished in 2013.


9X9 Experimental Property by Studio Archiholic:

“Long ago, in his Developing, Dwelling, Thinking Martin Heidegger used a handful of buildings to examine their relationships with dwelling.

“These buildings home guy. He inhabits them and however does not dwell in them, when to dwell signifies just that we take shelter in them. In today’s housing shortage even this considerably is reassuring and to the excellent residential buildings do indeed give shelter today’s homes may possibly even be well planned, straightforward to keep, attractively low cost, open to air, light, and sun, but do the houses in themselves hold any promise that dwelling occurs in them?”

This venture started with the following 2 concerns. Can we genuinely achieve any residentiality in the conventionalized universal room for residence? And as for the program that provides a 6ty-year-outdated female painter with residence and function area, what is dwelling as a tiny spot exactly where to spend the last one’s existence.

This project bargains with the first experimental housing that can have one more variety of universality through new interpretation of location, furniture, and boundary in an present residential area. The very first area of dwelling is defined by furnishings. Exclusively, the function if furniture defines spot, the area in which a sofa and Television are positioned is defined as the living room and the area the place a dining table and kitchen furniture is determined as the kitchen, whilst the area with a toilet and a wash basin is marked as the bathroom and the room with a bed serves as a bedroom.

Breaking out of this set of pre-defined locations, I have made confident that a consumer can take an energetic part in defining areas by indicates of Furnishings corridor. Here, the furniture corridor with 600 to 800mm (23.6 to 31.5in) furnishings is a gadget made for storage with minimal functions, and it accommodates in the residence furniture, hygiene, electrical power, facilities, ventilation, cooling and heating techniques. The furnishings corridor in the 6×6 Home ( one more experimental housing task ) adds vertical expansion to storage functions to incorporate stairs, pet dog, and landscape. The locations that are adjacent to the gadget is to be defined by the perform of the furnishings when it is employed with the opening and closing of the sliding door and moving wall put in in the furniture corridor, and when not in use, it serves as a variable area that can be converted to some other location. 2nd, Boundary in dwelling marks out furniture-defined areas with physical walls to safe classic privacy and characteristically has a clear division in the outside garden between outside and within.

Yet, begun as a rigid geometric configuration of the boundary ( the architectural archetype ), the 9 meters by 9 meters (29.5 feet by 29.5 feet) is in reality meant to conduce to deconstruction of the boundary amongst inside and outdoors via the porous composed solely of the 2 sizes of one.8 x 1.8m (6 x 6ft) and one.2 x 1.2m (4 x 4ft). Previously, by way of a one.8 x one.8m (6 x 6ft) porous structure applied to the facade of some other venture as “POROSCAPE”, we tried ‘transparency through the porous’. For surrounding outdoor setting, as a borrowed landscape merges with the backyard of the inner courtyard, the physical exterior wall as a 9×9 geometric delimitation of the region undergoes gradual dissolution, therefore bringing residents in speak to with some primitive scene of dwelling in nature. The dissolution of some other inside-outdoors boundary transpires in the location composed of glass wall between the furniture corridor and inner courtyard.

The glass wall keeps in contact with outside phenomena whilst zigzagging along the inner courtyard. As for the outdoors garden situated among the inner and outdoors regions, the boundary among inside and outdoors blurs, whilst light comes in by means of the 1.2 x 1.2m (4 x 4ft) porous put in on the ceiling slab and advances even more inside to drape shadows for the invisible border wall, or with rain or snow.”

Photographs by: Kim Jaekyeong

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *